Ezért nem szabad műanyag vágódeszkát használni

A konyhában található legveszélyesebb tárgy nem biztos, hogy éles, forró vagy törékeny.

A legújabb kutatások szerint a sokak által használt műanyag vágódeszka komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Az Environmental Science & Technology című folyóiratban közzétett, szakértői véleményekkel ellátott tanulmány például megállapította,

hogy a deszkák jelentős mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak az ételeinkbe.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy mondjuk a zöldségek aprítása két bizonyos típusú műanyag deszkán – a polietilénen és a polipropilénen –, olyan mikroműanyagokat szabadít fel, amelyek megtapadhatnak a később elfogyasztott élelmiszereken. És nem csupán a zöldségekről van szó. Egy 2022-es tanulmány szerint az ilyen deszkákon történő aprítás mikroműanyagokat juttat a húsba, egy másik, hasonló tanulmányban pedig azt írják, hogy  mikroműanyagok találhatók a műanyag deszkákat használó piacokon vásárolt halakon, és húsokon is.

Aki használt már műanyag vágódeszkát, az bizonyára találkozott a karcolások és vágások okozta bemélyedésekkel. Nos, ezek a bemélyedések azok a maradványok, ahol több tízmillió mikroműanyag-részecske pihenhet.

A mikroműanyagok olyan apró, öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagdarabok, melyek lebomlása több száz vagy ezer évig is eltarthat, de addig is szennyezik a környezetet és a testünket. A mikroműanyagokat megtalálták már az emberi véráramban és tüdőben is, és sajnos nincs bizonyított tudományos módszer arra, hogy megszabaduljunk tőlük. Bár az orvosi tanulmányok még csak most születnek, nyilvánvalóan ezek a toxinok nem tesznek jót az egészségünknek. A mikroműanyagok mérgező vegyi anyagok forrásaként károsítják az emberi szervezetet, és összefüggésbe hozhatók különböző rákos megbetegedésekkel és rendellenességekkel is.

Viszont a műanyag vágódeszkák nem az egyetlen olyan gyakran használt konyhai tárgyak, amelyek mikroműanyagot termelnek. A mosogatógépek mosószer-kapszulái is a mikroműanyag-szennyezés jól ismert forrásának számítanak. A tárolóedények – beleértve az élelmiszer-csomagolásokat, a maradéktárolókat, a tálcákat és a műanyag zacskókat – szintén kibocsáthatnak mikroműanyagokat vagy nanoplasztikot (ez a mikroműanyag még kisebb változata, amely az emberi szem számára láthatatlan). Sőt már a palack kupakjának elforgatása is mikroműanyagokat juttathat a környezetbe és az italunkba, mint ahogyan a műanyagba csomagolt ételek ugyancsak növelhetik a mikroműanyag-fogyasztást.

Na, de hogyan kerülhetjük el ezeket a szinte mindenütt jelenlévő műanyagokat? A legjobb módszer az, ha tudatosan megválogatjuk, milyen anyagokat viszünk be az otthonunkba és a konyhánkba. Ha fából készült vágódeszkára váltunk, az mindjárt sokat számíthat, míg az ételmaradékok üveg- vagy fémtartályokba csomagolása szintén jobb választás a fenntartható élelmiszer-tárolást tekintve. Válthatunk környezetbarát por alakú mosogatószerre is, amit gyakran komposztálható kartonpapírba csomagolnak.

A hagyma a hazai konyha egyik alapvető eleme, így aztán gyakran kell megküzdenünk azzal a kellemetlen jelenséggel, hogy már az első vágásnál megtelik a szemünk könnyel, miközben csípő érzésünk van. Az évek során számos módszer látott már napvilágot a könnyezés ellenszereként. Vannak, akik a rágógumira esküsznek, míg mások konkrétan búvárszemüveget öltenek, hogy védekezzenek a felszabaduló aromák ellen. A legújabb trükk azonban tényleg beválhat.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

használat | mérgező | mikroműanyag | műanyag | vágódeszka

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom