Close
Hamarosan egy több mint egytonnás műhold zuhan a Földre

Hamarosan egy több mint egytonnás műhold zuhan a Földre

Az Európai Űrügynökség egyik időjárási műholdja befejezte a pályafutását.

Az Aeolus feladata a szelek feltérképezése volt, amelyet egy kibocsátott lézersugár segítségével oldott meg. Ezzel követte a levegő mozgását a föld körül, különböző magasságokban.

Öt éves pályafutása azonban véget ért, viszont 2018-ban, amikor fellőtték, még nem volt annyira elterjedt a mai protokoll, melynek célja, hogy az űrszemét irányítottan jusson vissza a földre. Ma már ilyen esetben a lejárt szavatosságú eszközöket vagy úgy terelik, hogy biztonságos helyre zuhanjon, vagy úgy építik fel, hogy visszatérve teljesen elégjen a Föld légkörében.

A műhold 2018-ban, szállításra készen az Airbus toulouse-i gyárában

A több mint egy tonnás Aeolusszal azonban egyiket sem lehet maradéktalanul megtenni, a hajtóműve ugyanis túl gyenge ahhoz, hogy teljes mértékben irányítani lehessen, hová érkezik, és a hardverének akár húsz százaléka, valószínűleg a grafittávcső és az üzemanyagtartály néhány része is megmaradhat, mire a Föld felszínére ér.

Az Európai Űrügynökség mégis azon dolgozott, hogy sikerüljön részben irányítania a zuhanást:

először több lépésben 120 kilométeresre csökkentették a magasságát, innen fog lezuhanni, valószínűleg az Atlanti-óceánba, délről észak felé haladva.

A szakemberek szerint mindez a lakott területektől távol történik, így nem kell attól tartani, hogy emberi életet veszélyeztetne.

A műholdakat számos célra lehet használni, néha egészen szokatlan ötletek is adódnak.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash, SNL)

időjárás | Aeolus | zuhanás | műhol

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram