Titkos üzenetet találtak a világ egyik leghíresebb festményén

A Norvég Nemzeti Múzeum az évekig tartó spekulációkat követően megerősítette, hogy a világ egyik leghíresebb festményén, A sikoly-on elrejtett, szinte láthatatlan titkos üzenetet valóban a művész, Edvard Munch írta.

Az 1893-ban készült ikonikus festmény bal felső sarkába írt rejtett üzeneten ez olvasható:

"Csak egy őrült festhette meg".

Az egyedülálló, rejtett írást infravörös vizsgálatoknak vetették alá, hogy aztán a kézírást Munch jegyzeteivel és leveleivel összevetve elemezni tudják.

Munch festménye 2012-ben egy New York-i árverésen

A kiterjedt kutatást követően a Norvég Nemzeti Múzeum kurátorai megerősítették, hogy az üzenetet valóban a művész hagyta hátra.

„Az írás kétségtelenül Munch-é” – nyilatkozta Britt Guleng, az oslói Nemzeti Múzeum kurátora, aki úgy véli, hogy a felirat 1895-ben készülhetett. Akkor állította ki először Munch a festményét, amely számos kritikát kapott, és megkérdőjelezték a művész mentális egészségét is. Az őt ért negatív visszajelzések mélyen érintették, erről pedig gyakran beszélt leveleiben és naplóbejegyzéseiben is.

titkos üzenet | festmény | festészet | munch | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom