Munka az étteremiparban – Mennyire vonzó?

Az éttermi munka különféle lehetőségeket kínál minden képzettségi szintű ember számára, így akár tapasztalataidtól és képességeidtől függetlenül megtalálhatod a helyed ebben az iparágban. Cikkünkben megismerheted az éttermen belüli népszerű pozíciókat és azok követelményeit, valamint megláthatod, milyen vonzó előnyökkel bír egy ilyen jellegű munka.

Az éttermi munka különféle lehetőségeket kínál minden képzettségi szintű ember számára, így akár tapasztalataidtól és képességeidtől függetlenül megtalálhatod a helyed ebben az iparágban. Cikkünkben megismerheted az éttermen belüli népszerű pozíciókat és azok követelményeit, valamint megláthatod, milyen vonzó előnyökkel bír egy ilyen jellegű munka.

Lehetőségek

Egy étterem megfelelő működéséhez számos feladatot kell ellátni, hogy az ételek és italok elkészüljenek, majd a vendég asztalára kerüljenek. Ezeket a feladatokat különböző pozíciókban tündöklő személyek végzik. Nézzük a legnépszerűbbeket.

Szakács

A szakácsok speciális kulináris tapasztalattal és képzettséggel rendelkeznek, és gyakran vezetői és üzemeltetési felelősséget is vállalnak. Életre keltik az étlap menüit – melynek kialakításában sokszor ők maguk is részt vesznek – és egyedi, felejthetetlen ételeket készítenek. Feladataik attól függően változnak, hogy milyen pozíciót töltenek be. Létezik főszakács, Sous Chef és Chef de Partie.

Bartender

A néha mixológusoknak is nevezett csaposok italokat kevernek és szolgálnak fel az ügyfeleknek a bárban és az étkezőben. Alkalmanként ételrendelést is felvesznek, valamint elmagyarázzák a menüt az érdeklődőknek. Általános feladataik mellett fontos felelősségük is van. Például számon kell tartaniuk a raktárkészletet, tisztán kell tartaniuk a területüket, és a vendégek alkoholszintjét is felügyelniük kell.

Pincér

Pincér, pincérnő, felszolgáló vagy kiszolgáló személyzet – bárhogy is nevezzük őket, ezek a személyek felelősek a rendelések felvételéért és az ügyfelek kiszolgálásáért. Emellett segítséget is nyújtanak a vendégeknek az ételválasztásban, valamint szükség esetén segítenek megoldani az ügyfelek problémáit és kezelni a panaszokat.

Előnyök

A továbbiakban nézzük meg, milyen előnyei vannak az éttermi munkának, és mi teszi ilyen vonzóvá ezt az iparágat.

Rugalmasság

A vendéglátás szektor egyik fő előnye a rugalmasság. Dolgozhatsz teljes munkaidőben és felépíthetsz egy karriert, vagy maradhatsz a részmunkaidőnél, ha például csak egy kis többletkeresetre akarsz szert tenni és a tanulmányaidat szeretnéd finanszírozni.

Minden nap más

Miután elhelyezkedsz egy étteremben, hamar meglátod majd, hogy egyetlen nap sem olyan, mint az előző. Sokféle vendéget kell kiszolgálnod, így különféle, klassz emberekkel fogsz találkozni. Ha Te az a típusú ember vagy, aki szereti a kalandot, és aki nem csinálja kétszer ugyanúgy a dolgokat, akkor az étteremben való munka nagyszerű élmény lesz számodra. Élvezni fogod ezt a fajta kiszámíthatatlanságot, hiszen sosem tudhatod, ki lesz a következő vendéged!

Csapatmunka

Mindenkinek külön szerepe és felelőssége van egy étteremben, és mindegyik szerep egyformán fontos. Szakács nélkül nem készül el az étel, pincér nélkül nem kerülnek a vendégek elé a fogások, és így tovább. Ahhoz, hogy a gépezet olajozottan működjön, minden fogaskeréknek a helyén kell lennie, így ez a környezet nemcsak segít, hogy elsajátítsd a csapatban való munkavégzés értékes készségét, de ahhoz is hozzájárul, hogy minden nap végén értékesnek és megbecsültnek érezd magad, hiszen bármilyen szerepkört is töltesz be, azzal mindenképpen hozzájárulsz a vendégek boldogságához és az étterem sikeréhez. Az sem mellékes, hogy miközben együtt húzzátok az igát, szoros barátságok alakulhatnak ki, ami csak még kellemesebbé teszi majd a légkört.

Ingyen étel

Az éttermi munka további előnye, hogy gyakran ingyen fogyaszthatsz a finom ételekből, sőt néha haza is vihetsz belőlük. Ez óriási spórolási lehetőséget jelent, amit kihasználhatsz, ha étteremben dolgozol. Ha pedig lassan végig kóstolod az étlap menüit, az ételeket is jobban megismered, így sokkal könnyebben tudsz majd segítséget nyújtani a kíváncsi vendégeknek.

Értékes készségek

Számos új készséget sajátíthatsz el, amelyeket később akár más munkakörben is tudsz majd hasznosítani. Lehet, hogy fel sem tűnik, de pincérként például komoly értékesítési tapasztalatokra tehetsz szert, miközben minél jobb étkezési lehetőségeket kínálsz a vendégeknek. Ez a tudás felbecsülhetetlen értékű lesz, ha később ilyen pályára szeretnél majd lépni. A volt pincérek továbbá kiválóan alkalmasak ügyfélszolgálati pozíciókra is, mert megtanulják, hogyan kommunikáljanak az emberekkel és hogyan oldják meg az interperszonális problémákat.

Ha éttermi dolgozó vagy, akaratlanul élesednek az egyéb képességeid is. Egyre gyorsabb leszel és fejlődni fog az emlékezőképességed is, hiszen tudnod kell, mennyi idő telt el a rendelés óta, és gyorsan kell kivinned az ételeket az éhes vendégeknek. Minél jobban fejlődsz ezekben a dolgokban, annál boldogabb leszel, hiszen folyamatos elégedettséget válthatsz ki az ügyfeleidből, akik ezt megfelelő mértékű borravalóval honorálni is fogják. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az elégedett vendégek biztosan másoknak is ajánlani fogják az éttermet, így a főnöködnél is jobban bevágódhatsz majd.

Egy éttermi munka során folyamatos kapcsolatban állsz az emberekkel, így az olyan tulajdonságaid is javulni fognak, mint a türelem vagy a multitaskingolás. Ha pedig pincérként tevékenykedsz, a tányérok egész napos cipelésétől hamar meg is erősödhetsz. Így még akár a konditerembe járást is megspórolhatod.

Fizetett szabadság

Sajnos bármikor előfordulhatnak megbetegedések. Sok helyen az alkalmazottak – tartva attól, hogy elveszítik a fizetésüket – úgy döntenek, hogy betegen is megpróbálják teljesíteni a műszakjukat. Azonban ez nem járható út, ha étteremben dolgozol, hiszen könnyedén megfertőzheted a munkatársaidat, vagy ami még rosszabb, a vendégeket. Ezért éttermi dolgozóként nem kell aggódnod a fizetett szabadságokat illetően, és szükség esetén nyugodtan kihagyhatsz egy-két munkanapot.

Borravaló

Az egyik legnagyobb érv az éttermi munka mellett a tisztességes mértékű, készpénzes borravaló, amit minden műszak végén hazavihetsz magaddal. Ez a pénz megfelelő jutalom lesz a kiváló szolgáltatásaidért, és kellőképpen motiválni fog a következő napi műszakra is. Az sem elhanyagolandó, hogy megkönnyíti majd az életed, ugyanis mindig lesz nálad készpénz.

Karrierlehetőség

A vendéglátásban mindig van lehetőség az előléptetésekre és nagyon gyorsan fel lehet jutni a ranglétrán. Ha hűséges alkalmazott vagy, megszerzed a szükséges képesítéseket, keményen dolgozol, jól kijössz a kollégáiddal és a vendégekkel is, valamint kezdeményezőkészséget mutatsz, akkor hamarosan vezető pozícióba kerülhetsz. Az Országos Étteremszövetség adatai szerint 10 étteremvezetőből 9 kezdő pozícióból indult, így nem kell lemondanod az álmaidról, ha éppen csak konyhai kisegítő vagy. Sőt, ha legalulról indulsz, csak annál többet tanulhatsz. Egyáltalán nem árt, ha tudod, hogyan kell tisztán tartani egy éttermet, vagy hogyan kell kiszolgálni a vendégeket. Ezek a dolgok csak még felkészültebbé tesznek egy vezetői szerepre. Az étteremiparban, ha keményen dolgozol és szereted, amit csinálsz, a csillagos ég lehet a határ.

Megéri?

Étteremben dolgozni talán a legjobb döntés lehet, amit meghozhatsz. Nemcsak a sokféle, izgalmas lehetőség és betölthető szerepkör miatt, hanem azért is, mert az embereknek mindig szükségük lesz ételre és italra, így ez az iparág még a nehéz gazdasági időkben is biztonságos választás lesz, és mindenki számára elegendő munkát tud majd biztosítani. Találd meg azt a pozíciót, amit a legjobban szeretsz, sajátítsd el a szükséges készségeket, szerezz tapasztalatot, és építs karriert az étteremiparban.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom