Rengeteg új munkaerőre lenne szükség a magyarok kedvenc nyaralóhelyén a nyári szezonban

A horvát tengerpart idén nyáron várhatóan több millió látogatót vonz majd, mivel Európa egyik legszebb nyaralóhelyeként tartják számon. A turisták növekvő számát azonban egyre nehezebb kiszolgálni, a turisztikai szektorban ugyanis hatalmas a munkaerőhiány.

Boris Vujcic, a Központi Bank elnöke szerint Horvátország önállóan nem tud elegendő munkaerőt biztosítani a turisztikai iparág fenntartásához, így külföldi munkaerőre van szüksége. A kereslet kielégítése érdekében a horvát munkaadók más országokból, így

többek között a szomszédos balkáni országokból származó munkaerőt foglalkoztatnak.

A munkaerőhiány kezelésére irányuló erőfeszítések érdekében a horvát kormány várhatóan még idén módosít egy sor jogszabályt, különösen a nem uniós munkavállalókat érintően. Egyes értesülések szerint a munkavállalói engedélyek egy év helyett háromra szólnának.

Körülbelül negyven olyan szakmát tartanak számon, ahol különösen magas a munkaerőhiány.

A turizmus-vendéglátás mellett sok építőmunkást, tanárt, ápolót, kamionsofőrt és informatikai szakembert keresnek.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

vendéglátás | Horvátország | turizmus | munkaerő | idegenforgalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom