Az üzlet, ami mindig mosolyog és nemcsak az otthonod, hanem a lelked is felöltözteti

Nem csupán a budapesti Veres Pálné utca hangulatosabb felében megbújó bolt számít mosolygósnak, hanem a hozzá köthető arc, az életvidámságával és kedvességével bármelyik őszi szürke hétköznapot kiszínező Muszula Tímea is, akinek neve a budapesti virágvilágban fogalomnak számít. A tizennyolc évvel ezelőtt létrehozott Laura Virág alapítója hasonló sikersztorira készül belvárosi dekorációs üzletével is.

Ami egyébként nem nagy, cserébe ez a kuckós méret nagyon jól áll neki. Békés, nyugodt, bensőséges hangulatú és nem feltétlenül azért, mert mostanság minden négyzetcentiméterét kopogtatók, fagyöngyös díszek, párnák, fonott fenyőfák, mécsestartók, fa házikók, gyertyák, hamvas adventi koszorúk, vagyis javarészt a karácsonyi dekorációk uralják.

A kivételes szépérzékkel megáldott Muszula Tímea évekkel ezelőtt egyszemélyes újhullámos virágkötészeti forradalmat robbantott ki a Laura Virággal, azóta Magyarország egyik leginspirálóbb nőjeként könyvet írt, kávézót nyitott, közvetve vagy közvetlenül ezrek otthonának hangulatát formálta.

Budapesti – most éppen winter – wonderlandjével pedig egy kicsit bepillantást enged a sajátjába is.

– Úgy egy éve indítottuk el a webshopot, mert azt vettük észre, hogy az elmúlt három évben az emberek inkább az internetes vásárlás felé tendáltak. Több a webshopon keresztüli rendelés, mint a személyes kontaktus, holott szerintem ünnepi időszakban utóbbi lenne a fontosabb. Éppen ezért ilyentájt több árut tartok az üzletben, mint amennyi elérhető a webshopban és folyamatosan próbálom hangsúlyozni, hogy aki eljön a Veres Pálné utcába, az többet talál. Annyit, hogy szinte felsorolni se lehet.

Timi nagyon sok kiegészítőt, dekorációs elemet és egyéb bájos apróságot kézzel készít, de ezek általában igen gyorsan elfogynak, úgyhogy nem mindig képes tartani a tempót. A karácsony közeledtével nagyot mennek a kolompok és harangok, ami talán nem véletlen, mert Timi is eme két kedvenc lázában ég.

– Imádom az amerikai farmhouse stílust és az otthonos, meleg hangulatot, ez pedig meglátszik a családi házunkon is. Nem feltétlenül a minimál irány felé fordulok a karácsonyi ünnepek idején, inkább a klasszikus és a farmhouse vegyítése a kedvencem. Az abszolút trend idén egyébként a barna-bordó kombináció.

Kiemelte még a magyar termékek jelenlétét a polcon: a famunkák háromnegyede hazai kézműves partnerek kezei közül kerül ki.

Ő kutatja fel őket, a hatékonyságáról és lelkesedéséről (plusz utóbbi átragadásáról) meg legyen elég annyi, ha egy dolog eszébe jut, másfél óra múlva valaki valamit már biztosan készít neki.

– A kínálatot az érzelmeim alapján rakom össze. Rólam azt kell tudni, hogy füzettel és tollal a kezemben alszom, vagy legalábbis ott vannak ezek az eszközök az éjjeliszekrényemen, mert minden este megálmodok valamit. Óvodás korom óta tudom, hogy virágkötő akarok lenni, és virágokkal akarok foglalkozni, ez végigkövette az egész életem. Mindenből tudok inspirálódni, legyen szó filmekről, zenéről, utazásról. Ha valahol meglátok valami izgalmasat, már tudom, hogy be fogom-e építeni a következő tavaszi, húsvéti vagy karácsonyi dekorba – utóbbin már februárban elkezdünk dolgozni. Folyamatosan jár az agyam. Ez az életem – mondja.

Az álmok és elképzelések közül azért nem mindet tudja megvalósítani, mert megannyi inspiráció éri és néha túl sok az ötlet, de azt mondja, ha a nyolcvan százaléka sikerül, akkor már elégedett. – Nálam a tökéletes a minimum. Nagyon maximalista vagyok, mindig ez a mentalitás vitte tovább az üzletet. Számtalan dolgot csináltam már az étteremtől kezdve a cukrászdán át a kávézóig, vagyis elég sok dologba belekóstoltam. Amikor egy egyéves szünetet követően megnyitottam a virágboltot, nem vittem be színeket, csak rózsaszínt, fehéret és pasztellt. Erre mindenki azt mondta, hogy így nem lehet virágboltot működtetni. Viszont egy idő után már másképp éreztem, és közben ugye a divat is változik, de alapvetően közelebb áll hozzám ez a stílus. A lakásom sose volt tele rózsaszínnel meg pasztellel. Szerettem volna az üzletemet is az otthonommá varázsolni, ezáltal betekintést nyújtani abba, hogyan díszítem fel az ünnepek idején a lakhelyemet.

És ha már otthon, hiába számít a virágkötészet meg a dekorálás úgymond lelassulós munkának, egy idő és bizonyos mennyiség után ebből is elege lehet a művelőjének (a kreativitás elapadásáról nem is beszélve). Timi imádja csinálni. – Sokan mondják, mennyire gyönyörű ez a szakma. Úgy az első tíz darabig valóban az, a harmincadik után már csökkenhet a motiváció. Előfordul velem is, hogy soknak érzem, és úgy vagyok vele, nem szeretnék már több kopogtatót készíteni, de a saját otthonomban más a helyzet: ott teljesen átszellemülök és lelkesen dekorálom a saját házamat.

A közösségi médiában jelentős és igen aktív követőtáborral rendelkezik, ami egyben komoly felelősséggel jár. Főleg olyan esetekben, mint a nemrég megtörtént arculatváltás (aminek eredményeként letisztultabb világot kreált), hiszen ha változtat valamin, akkor figyelembe kell vennie, hogy sokan bizonyos dolgok miatt szeretik, szerették meg a munkásságát. Esetében minden jól alakult, és folyamatos változásokon megy át a követőivel együtt.

Ettől az évtől viszont a munkafolyamatokban is történtek bizonyos módosulások. Már férjével, Bálinttal viszik az üzletet. – Rengeteget tanulok mind az üzlet, mind a vásárlók terén, Bálinttal pedig sok mindent megbeszélünk a dizájnt illetően is. Nagyon hálás vagyok neki a háttérmunkáért, amivel leveszi a vállamról a mindennapi terhet. Így foglalkozhatok a kreatív résszel.

Ami pedig a Laura Virágot illeti, a „tévhitekkel” ellentétben egyáltalán nincs elfelejtve, egy ideje rendelésre készítenek csokrokat. Továbbra is nyugodtan lehet szemezgetni a megszokott színvonalú és stílusú virágköltemények között is a napi adag mosolyért.

(Fotók: Bodor Tamás)

nagy sztori | dekoráció | üzlet | laura virág | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom