Mutatjuk, milyen az idei Velencei Biennálé

Extravagáns, egyedi és nincs is nagyon messze!

Tavaly ott voltunk az építészeti biennálé megnyitóján, idén sajnos a print magazinunk lapzártája miatt kénytelen voltunk kihagyni. Arról azonban nem feledkezünk meg, hogy néhány látványos fotóban ízelítőt adjunk abból, mennyire izgalmas hely ilyenkor az egyébként is izgalmas Velence.

Lorenzo Quinn Hidakat építeni című alkotása 

Tegnapelőtt a háromnapos megnyitó lezárásaképpen a zsűri ki is választotta a novemberig tartó esemény győzteseit. A litván nemzeti pavilon Sun & Sea (Marina) című projektje nyerte el az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlán-díjat a seregszemle szombati eredményhirdetésén, a főkurátori válogatás legjobb művésze pedig az amerikai Arthur Jafa lett.

Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte és Rugile Barzdziukaite Sun & Sea (Marina) című kiállításában egy tengerparti strandot jelenítenek meg performerek: a látogatók hallhatják a hullámok és a motorcsónakok hangját, a strandolók zsivaját, miközben egy kórus énekel.

A zsűri elsősorban a litván művészek szokatlan és újszerű megközelítésmódját díjazta – áll a biennálé sajtóirodája által közzétett indoklásban. A méltatás szerint a zsűri tagjait lenyűgözte a kiállítási tér kihasználásának brechti színpadot idéző eredetisége, de az is, ahogy a projekt tiszteleg Velence városa és lakói előtt.

Jobbra az alkotói trió

Ralph Rugoff főkurátor May You Live In Interesting Times (Élj érdekes időkben) címet viselő válogatásának idei hetvenkilenc meghívott művésze közül Arthur Jafa nyerte el az Arany Oroszlánt The White Album (A fehér album) című videójával. Mint a zsűri méltatása kiemeli, a film egyszerre "tanulmány, költészet és képmás" a faji megkülönböztetés témájáról. A nemzeti pavilonok közül a Belgium Mondo Cane (Kutyavilág) című kiállítását jutalmazták különdíjjal.

Gonçalo Mabunda, Mauro Pinto ls Filipe Branquinho A jövő, a múlt és ami közötte van című kiállítása
 Zeigam Azizov, Orkhan Mammadov, Zarnishan Yusifova, Kanan Aliyev és Ulviyya Aliyeva Virtuális valóságcímű alkotása 
Shen Jingdong alkotása

A főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánnal idén a ciprusi Harisz Epaminondát tüntették ki, a mexikói Teresa Margolles és a nigériai Otobong Nkanga pedig különdíjat kaptak. A Velencei Biennálé életműdíját idén az amerikai Jimmie Durham kapta meg. A magyar pavilonban Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása látható szombattól a biennálé november 24-i zárásáig.

A Conservatorio di Musica Benedetto Marcello di Veneziában látható A szikra te vagy című kiállítás 
Gonçalo Mabunda, Mauro Pinto ls Filipe Branquinho A jövő, a múlt és ami közötte van című kiállítása

Velence nincs messze, érdemes összekötni a biennálé felkeresését egy észak-olasz túrával, vagy simán útba ejteni, ha Dél-Olaszország vagy Franciaország felé autózunk. Novemberig van rá idő bőven.

Ez is érdekelhet:

Dán életfilozófiát ilyen könnyen még nem importálhattunk

Pyt, vagyis rá se ránts, mondják Dániában, ahol pyt gombokat árulnak, és a pozitív pszichológia részeként az iskolában is tanítanak róla. Hogyan használjuk, hogyan ne, és hogyan kerüljünk közelebb a dán életszemlélethez?

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

művészeti biennálé | velence | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom