Close
Mutatjuk, milyen az idei Velencei Biennálé

Mutatjuk, milyen az idei Velencei Biennálé

Extravagáns, egyedi és nincs is nagyon messze!

Tavaly ott voltunk az építészeti biennálé megnyitóján, idén sajnos a print magazinunk lapzártája miatt kénytelen voltunk kihagyni. Arról azonban nem feledkezünk meg, hogy néhány látványos fotóban ízelítőt adjunk abból, mennyire izgalmas hely ilyenkor az egyébként is izgalmas Velence.

Lorenzo Quinn Hidakat építeni című alkotása 

Tegnapelőtt a háromnapos megnyitó lezárásaképpen a zsűri ki is választotta a novemberig tartó esemény győzteseit. A litván nemzeti pavilon Sun & Sea (Marina) című projektje nyerte el az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlán-díjat a seregszemle szombati eredményhirdetésén, a főkurátori válogatás legjobb művésze pedig az amerikai Arthur Jafa lett.

Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte és Rugile Barzdziukaite Sun & Sea (Marina) című kiállításában egy tengerparti strandot jelenítenek meg performerek: a látogatók hallhatják a hullámok és a motorcsónakok hangját, a strandolók zsivaját, miközben egy kórus énekel.

A zsűri elsősorban a litván művészek szokatlan és újszerű megközelítésmódját díjazta – áll a biennálé sajtóirodája által közzétett indoklásban. A méltatás szerint a zsűri tagjait lenyűgözte a kiállítási tér kihasználásának brechti színpadot idéző eredetisége, de az is, ahogy a projekt tiszteleg Velence városa és lakói előtt.

Jobbra az alkotói trió

Ralph Rugoff főkurátor May You Live In Interesting Times (Élj érdekes időkben) címet viselő válogatásának idei hetvenkilenc meghívott művésze közül Arthur Jafa nyerte el az Arany Oroszlánt The White Album (A fehér album) című videójával. Mint a zsűri méltatása kiemeli, a film egyszerre “tanulmány, költészet és képmás” a faji megkülönböztetés témájáról. A nemzeti pavilonok közül a Belgium Mondo Cane (Kutyavilág) című kiállítását jutalmazták különdíjjal.

Gonçalo Mabunda, Mauro Pinto ls Filipe Branquinho A jövő, a múlt és ami közötte van című kiállítása
 Zeigam Azizov, Orkhan Mammadov, Zarnishan Yusifova, Kanan Aliyev és Ulviyya Aliyeva Virtuális valóságcímű alkotása 
Shen Jingdong alkotása

A főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánnal idén a ciprusi Harisz Epaminondát tüntették ki, a mexikói Teresa Margolles és a nigériai Otobong Nkanga pedig különdíjat kaptak. A Velencei Biennálé életműdíját idén az amerikai Jimmie Durham kapta meg. A magyar pavilonban Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása látható szombattól a biennálé november 24-i zárásáig.

A Conservatorio di Musica Benedetto Marcello di Veneziában látható A szikra te vagy című kiállítás 
Gonçalo Mabunda, Mauro Pinto ls Filipe Branquinho A jövő, a múlt és ami közötte van című kiállítása

Velence nincs messze, érdemes összekötni a biennálé felkeresését egy észak-olasz túrával, vagy simán útba ejteni, ha Dél-Olaszország vagy Franciaország felé autózunk. Novemberig van rá idő bőven.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom