Close
Minden idők legértékesebb művészeti gyűjteményét árverezik el ősszel

Minden idők legértékesebb művészeti gyűjteményét árverezik el ősszel

A Sotheby’s bejelentette, hogy árverésre bocsát egy kortárs magángyűjteményt, melyben Andy Warhol és Pablo Picasso művei szerepelnek több mint 600 millió dollár értékben. Ez a legmagasabb becsült értékű gyűjtemény, ami valaha kalapács alá kerül.

Az aukciósház közleménye szerint a Macklowe-gyűjtemény hatvanöt darabja páratlan együttest alkot, ami az elmúlt nyolcvan év nyugati művészeti teljesítményének csúcspontjait mutatja be.

“Kétség sem férhet hozzá, hogy ez az aukció a világ minden táján  megmozgatja a gyűjtők fantáziáját, és a művészeti piac meghatározó pillanataként ír majd történelmet” – mondta Charles Stewart, a Sotheby’s vezérigazgatója.

Az árverésről szóló bejelentés örvendetes hír a nemzetközi műtárgypiac számára, amely csak mostanában lábadozik a világjárványból. A Covid-hatás csökkent értékesítésben és munkahelyi elbocsátásokban mutatkozott meg világszerte. Az Art Basel és a UBS jelentése szerint 2020-ban az eladásokban értéke huszonkét százalékkal esett vissza a művészeti piacon.

Harry Macklowe ingatlanmogul és felesége, Linda több évtizedig tartó házasságuk során tettek szert a műalkotásokra, de 2018-as válóperük után egy New York-i bíró elrendelte, hogy adják el a gyűjteményt, a bevételt pedig osszák el egymás között. A Sotheby’s  két New York-i árverésen kínálja fel a Macklowe-kollekció darabjait, az egyiket november 15-én, a másikat valamikor 2022 májusában rendezi.

Az első árverésen olyan ikonikus művekre lehet licitálni, mint Andy Warhol Marilyn Monroe-ról készült szitanyomott portréja, Mark Rothko egyik hatalmas festménye, Gerhard Richter tengeri tájképe, valamint egy Picasso-szobor, amelyet barátjának, a francia költő Guillaume Apollinaire-nek dedikált.

Ismét aukcióra kerül egy Banksy-festmény, amely eredeti árának ötszöröséért is elkelhet. Mint ismert, 2018 októberében a Sotheby’s aukcióján 1,4 millió dollárért eladták Banksy egyik leghíresebb képét, a Girl With Balloon-t, azaz Lány lufival című alkotást. Közvetlenül az aukció nyertesének kihirdetése után a keretbe rejtett aprítógép működésbe lépett és elpusztította a festmény felét. Most, a Szerelem a kukában – a műalkotás új neve, amelynek értéke akát 8,3 millió dollár is lehet.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Soha nem látott Van Gogh-rajzot mutattak be Amszterdamban
Nagy lazítások jönnek, csupán alig néhány korlátozás marad érvényben Hollandiában
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom