Close
Múzeummá alakul Európa egyik legszebb városháza, kiköltözik az önkormányzat

Múzeummá alakul Európa egyik legszebb városháza, kiköltözik az önkormányzat

Múzeumként nyílik meg, és teljes körűen látogathatóvá válik a brüsszeli városháza tavasztól.

A belga főváros vezetése január közepén költözik ki a történelmi épületből, miután elkészült az adminisztrációnak tervezett modern épület Brüsszel központjában.

Virágkiállítás a városházán

A gótikus városháza a világ legszebb terei között számon tartott Grande Place-on található, amelyet 1998-ban az UNESCO világörökséggé nyilvánított.

1936 óta látogatható, jelenleg szerdán és vasárnap, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven, tavasztól azonban a szokásos múzeumi nyitvatartás vonatkozik majd rá.

A hét emelet magas városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be. A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit viseli magán, tornya 96 méter magas, csúcsán pedig Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható, míg a homlokzatot a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázoló kőszobrok díszítik. Ezek azonban másolatok, az eredetieket a városházával szemben található városi múzeumban állították ki.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbe zárta és ágyúzta a várost, és a városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

Brüsszelben a járvány alatt olyan érdekes kulturális kísérlet zajlott, amit itthon is szívesen látnánk.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

városháza | múzeum | brüsszel | Grand Place

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram