Meglepő tematikával érkezik az idei Múzeumok Éjszakája

Kevesebb, mint egy hónap van hátra az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényéig, a Múzeumok Éjszakájáig, melyet idén június 22-én, szombaton rendeznek meg több mint 400 helyszínen több ezer programmal. Ebben az évben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész lesz az esemény nagykövete, az idei kiemelt város pedig Székesfehérvár.

Javában készülnek már országszerte a múzeumok és kiállítóterek az év leggrandiózusabb kulturális fesztiváljára, amikor egyetlen este alatt többszáz helyszínen többezer programmal várják majd az érdeklődőket: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi- és gyermekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel kívánják a résztvevő intézmények felejthetetlenné tenni ezt a varázslatos nyárestét.

Csőre Gábor – Fotó: Fürjes V. / OMSZ

A korábbi hagyományokat követve a Múzeumok Éjszakája nagykövetének idén is olyan embert kértek fel a szervezők, aki saját területén kiemelkedő tevékenységével vált ismertté és elismertté, így 2024-ben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész vállalta, hogy a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat nagykövete lesz. Az elmúlt időszakban Gábor fantasztikus múzeumokban és kiállításokon járt, felfedezéseiről pedig rövid videók is készültek, amelyeket a Múzeumok Éjszakája Facebook és Instagram oldalain nézhetünk meg.

A Múzeumok Éjszakája 2024-es kiemelt helyszíne Székesfehérvár

Az egykori főváros és királyi székhely, amely hazánkban ötszáz éven át volt kizárólagos koronázóváros, ezer év történelméről mesél. Különösen ezen az éjszakán, hiszen Székesfehérvár múzeumai és közgyűjteményei mintegy húsz helyszínen idén is számtalan izgalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára.

 

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelyén lebilincselő tárlatokkal és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket ezen az estén. A Csók István Képtár számos elismert művész segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét és a nyugati civilizációra gyakorolt hatását mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia, vagy a kelmefestés. A teaszertartás, a klasszikus tánc, valamint a harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves foglalkozásokon. A Palotavárosi kiállítóhely kivételes néprajzi tárlata mellett tűzzománc workshoppal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később az asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a nagyérdeműt. Kalandos felfedező sétára indulhatunk a Középkori Romkertben, majd miután megcsodáltuk az Új Magyar Képtár alkotásait, könnyen elsajátítható technikákkal és szakavatott segítőkkel a kisebbek is elkészthetjük saját műveinket pecsételéssel, nyomdázással, varázshajtogatással és ragasztással. A Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl ezen az estén az ehető virágokról tudhatunk meg mindent gyógynövény szakértőtől.

Emellett városszerte rendhagyó tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, hagyományőrző programok, filmvetítések, koncertek, táncház és színdarabok, valamint családi- és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a „Királyok városában”.

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája: „Gólpassz”

Másról sem hallani idén nyáron, mint a labdarúgó-Európa-bajnokságról. Remélhetőleg június 22-én senki sem fogja kihagyni a kulturális ziccert sem és így a Múzeumok Éjszakáján hazánkban a kultúráé lesz a főszerep. Ahogy a gólpasszokat adókat és góllövőket, úgy a művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén, ezért is lett a „gólpassz” az idei kiemelt tematika, amely kapcsán számos izgalmas kísérőprogrammal készülnek a résztvevő intézmények

Az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy minél szélesebb kör érdeklődését keltse fel, így tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kitűnő kulturális kalandot kínál mindenkinek, akár az Eb mérkőzések mellett is.

A hivatalos oldal a részletes programkínálattal június elején indul. Itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek lesznek majd az események, mindezeken túl a Muzéj Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban kedvcsináló kisfilmekkel, érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

Múzeumok Éjszakája  I  Facebook  I  Instagram

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 csatorna és a Kossuth Rádió, együttműködő partnere a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

(Forrás: közlemény, nyitókép: Incze László)

muzéj | gólpassz | csőre gábor | múzeumok éjszakája | múzeum

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom