A Gresham-palotába már belépni is megtiszteltetés, a káprázat pedig még tovább emelkedik, ha rendelünk egy koktélt a Múzsa bárjában. Vagy inkább többet. Utazz velünk térben és időben Budapest egyik legszebb helyszínén, ahol az italozás élményéről valami egészen mást gondolnak, mint amit megszokhattunk.
Hol hagytam a legyezőm, szipkám, tollas kalapom?
Ezek a kiegészítők valamiért égetően elkezdenek hiányozni, ahogy a Múzsában az első koktélt leteszik elém. A Gresham-palota ámulatba ejtő, szecessziós miliőjében ülve hirtelen az olyan megszokott dolgok tűnnek furcsának és nem oda illőnek, mint az okostelefon; a hely valamilyen magnetikus erővel több, mint száz év után is magával ránt a saját korába: vissza a századforduló művészeinek és arisztokráciájának pezsgő életébe.
De nem csupán a világörökség részét képező épület hozza magával ezt a varázslatot; a Four Seasons Hotel aulájának oldalszárnyában kialakított Múzsa bár is tudatosan építkezik a szecessziós örökségből, melyet remek virtuozitással harmonizál a 21. század igényeivel.
Az egyedülálló koktélkínálat Rédli Ádám, a Múzsa head bartenderének nevéhez fűződik. Ádám tapasztalatait a világ legjobb luxus hotelek bárjaiban szerezte, dolgozott többek között az Artesian Barban, amely a világ ötven legjobb bárjának egyike
és nem titkolt célja, hogy a Múzsa is szerepeljen a világ legjobbjai közt.
A Múzsa signature koktélsora három nagyobb csoportra osztva vezet végig a múlton, a jelenen és a jövőn – visszatükröződik mindez az ízvilágban, az alapanyagokban, de még a pohárválasztásban és azokban a látványos, játékos furfangokban is, amelyekkel Ádám minden koktélhoz valamilyen egészen egyedi élményt kapcsol.
A három korszakhoz három tematikus koktélajánlat kapcsolódik: a Múlt – Kezdetek sorral indulunk, majd tovább haladunk a Jelen – Aranykorba, végül pedig elérünk a Jövő – Új Kor koktélszortimentjéig.
A koktélokat a Varga Art Crystal kézi csiszolású kristálypoharaiban élvezhetjük, melyek közt olyan bravúros mestermunkák is vannak, hogy már maga a pohár megfogása is élmény – és akkor még nem is beszéltünk a bennük felszolgált italokról. Ádám koktéljaira elsősorban egyfajta virtuóz eklektikusság jellemző:
minden tételben van valami hagyományos, valami újító, valami ismerős és valami nagyon eltérő, izgalmas, olykor provokáló jegy is.
Provokáló, mert olyan gyakran a megszokottat keressük mindenben: a biztonságos választást, az ismerős ízeket – a Múzsa signature-jeivel viszont garantáltan kievezünk az ismeretlen vizekre és hagyjuk, hogy Ádám legyen a kormányosunk.
Ez a ráhagyatkozás elsőre akár ijesztő is lehetne – viszont a Múzsában semmit nem bíznak a véletlenre, így ha a poharunkba érkező italt nem is ismerjük, a magas minőségben csukott szemmel biztosak lehetünk.
A koktélsor kóstolása közben pedig semmiképp se hagyjuk ki Győrffy Árpád executive séf bárfalatkáit.
A séf nem kevesebbre vállalkozott, minthogy ötvözze az innovatív japán fogásokat a helyi, magyar alapanyagokkal – a vállalkozást pedig abszolút siker koronázza.
Kifinomultság és játékosság jellemzi a bárfalatkákat és tapasokat, melyekben az ázsiai és magyar konyha ízeivel és hozzávalóival elbűvölően ötvözött ételsor olyan kiemelkedő alkotásaival is találkozhatunk, mint a Robata Grillen Sütött Wagyu Steak, Shiitake, Szarvasgombás Teriyaki, a Házi Készítésű Bao és a Faszenes Robata Yakitori.
Ha nem lett volna elég a koktélpoharak ámulata, akkor essünk szépen a másik ámulatba, ugyanis az ételek valami fenomenálisan szép Herendi tálakban érkeznek.
Biztos sokunk számára jelentik ezek a porcelánok a vitrin mögött porosodó nagymama-készleteket, amelyekhez sosem szabadott hozzányúlni és egyfajta generációkon átívelő kiállításként funkcionáltak.
A Múzsa bárjában a Herendik megelevenednek és tökéletes dizájnfúzióval illeszkednek a japán-magyar fogásokhoz;
szerintünk nem lehetett volna ennél kifinomultabb, vagányabb, elegánsabb és autentikusabb választást találni a tálaláshoz.
Az isteni italok és a falatok fogyasztása között pedig körbejárhatjuk az épületnek ezt a szegmensét is, ahol olyan gasztro-műkedvelő érdekességek várnak ránk, mint a világ legnagyobb Tokajiaszú-gyűjteménye, de fantasztikus pálinka és borszortimentből is választhatunk,
melyet a Four Seasons Hotel vezető sommelier-je, Becker Gábor kiváló ízléssel szelektálta és igazította a koncepciónak megfelelően tökéletesre.
Van ez a mondás, miszerint valami túlmutat az egyes részek összegén és egy egészen új élménnyé alakul. Ez a Múzsára maradéktalanul megvalósul; olyan varázslat történik az ételek és italok századfordulós miliőben való fogyasztása közben, amitől az embernek valóban elkezd hiányozni a legyezője, a hajtűje, a könyök fölöttig érő textilkesztűje és a hosszú szipkája,
mert amellett, hogy teljesen 2021-ben maradt, mégis egy olyan időgépbe ült, ahonnan nagyon nem akaródzik kiszállni.
Úgyhogy ha szeretnél elrugaszkodni a hétköznapok valóságától és egy minden szinten felemelő élményre vágysz, akkor tudjuk, ki lesz a Múzsád, akit követned kell.
(Fotók: Múzsa Bár)
bár | nagy sztori | Gresham-palota | koktélkóstolás | múzsa | múzsa bár
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!