Close
Mutatjuk milyen, amikor egy dél-afrikai építész a szüleinek tervez otthont

Mutatjuk milyen, amikor egy dél-afrikai építész a szüleinek tervez otthont

Még sosem gondoltunk bele, milyen lenne a szüleinknek házat tervezni. Nadine Engelbrecht viszont nemcsak belegondolt, hanem meg is valósította, és a ház egy cseppet sem olyan konzervatív, mint amilyet az ember elsőre várna.

A dél-afrikai építész szüleinek furcsa kérése volt, mikor felkérték saját fiukat a vidéki rezidenciájuk tervezésére:

“mindegy, hogy néz ki, csak ne hasonlítson egy átlagos otthonra.”

Engelbrecht végül egy különleges épületet alkotott, amit a környékbeli, régi pajták inspiráltak. A Pretoriához közeli, több mint négyezer négyzetméteres birtokon álló épület központi eleme egy olyan üvegház lett, amely nemcsak tágas és világos, de a belső tér klímáját is szabályozza.

A The Conservatory, azaz Az üvegház névre keresztelt, 600 négyzetméteres épület visszafogottnak semmiképp sem mondható. A hatalmas méretet viszont ellensúlyozzák az automatikával mozgatható, nagy üvegfelületek, amelyek lényegében egybenyitják a házat a természettel.

A mátrixon kívüli ház mindenhol játszik a kontrasztokkal: a meleg tónusú faburkolatok és -gerendák mellett nyers betont, acélt és téglát találunk, a nagy terek és felületek mellett apró, finom részletek jelennek meg.

Mivel a ház az építész szüleinek készült, a legfontosabb, mindennapok során használt helyiségek egyetlen szinten kaptak helyet. A családtagok és barátok fogadására külön lakrészt alakítottak ki az alsó szinten, saját bejárattal és terasszal, ahonnan hasonlóan pazar a panoráma, mint a főépület helyiségeiből.

A házban mindenhol visszaköszönnek az ipari stílusjegyek, a fémvázas bútorok, tárolók, székek és persze üveg, üveg és üveg, minden mennyiségben.

A ház vízellátását két közeli duzzasztógát segíti, bár ilyen borospince mellett – ahová az üvegház üvegpadlóján keresztül is lelátni – elhanyagolhatóvá válik a vízfogyasztás.

Tessék, még egy indok, hogy miért érdemes energiát fektetni az utódok nevelésébe! Bravó!

Ez is érdekelhet:

 

Pretoria | ipari | the conservatory | dél-afrika | indusztriál

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mintha csak a táj emelte volna ki magából ezt a meseszép mexikói kőházat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram