Csodás látványtervek mutatják be, hogyan fog megújulni több évtized után a Nagykörút

A tervek és elképzelések alapján látványos és pozitív változás lesz.

Lehet, hogy eltűnnek a gíroszosok, GSM-üzletek, filléres kocsmák, és az évek óta kiadó-eladó matricás kínai boltok, és zöldsétányosabb lesz a Nagykörút Mester utca és Nyugati tér közti része — erre utalnak legalábbis azok a látványtervek, melyeket a napokban tett közzé Budapest főpolgármestere.

Az átalakulásról a Telex kérdezte Erő Zoltánt, Budapest főépítészét, és Balogh Samut, Karácsony Gergely kabinetfőnökét; válaszaikból kiderül, hogy a szakaszos munkálatok leghamarabb 2025-ben kezdődhetnek el, a tervek szerint pedig óriási változáson menne keresztül a Nagykörút ezen szakasza. Többek között:

  • A meglévő körúti fasor mellett új zöld sávok jönnének létre (úgy, hogy az árurakodás továbbra is megoldható legyen)
  • Növelnék a meglévő fák helyét (de a főépítész szerint nem lehet a helyhiány miatt megoldani, hogy olyan zöld sétány legyen mint az Andrássy külső szakasza)
  • Egységesítenék a járdaburkolatokat, Nagykörút karakterű padokat és utcaberendezéseket alakítanának ki
  • Szeretnének egy portálprogramot is, mellyel egységesítenék és minőségibbé tennék az üzletek arculatát
  • Megszűnnének az utcaképet romboló, filléres pavilonok
  • Közlekedésileg nem változna érdemben a Nagykörút, az eddigi forgalmi változásokat tennék inkább szebbé
  • Biztonságosabbá téve átmozgatnának parkolósávokat, hogy a kerékpárosok kerüljenek a járda mellé, és ezzel levédenék a gyalogos zónát
  • Új zöld tereket hoznának létre
  • Több zebrát alakítanának ki.

A megvalósítás a főépítész szerint szakaszonként jöhet majd létre, hosszában és széltében egyaránt.

(Forrás és további információ: Telex, fotók: Karácsony Gergely Facebook)

főváros | nagykörút | látványterv | felújítás | budapest

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom