Egy Napóleonnak szánt, kétszáz éves borospalack talált horribilis áron gazdára

Egy palack bor értékét sok tényező befolyásolhatja. Ilyen az alkohol minősége, a gyártó ismertsége és az üveg gazdájának személye. Aukciókon időről időre eladnak olyan különleges italokat, amelyek a fenti szempontok valamelyike miatt különösen nagy érdeklődésre tartanak számot. Most éppen egy Napóleon számára készült bor borzolja a kedélyeket.

A borgyűjtők szeme egy 1821-es Grand Constance üvegre szegeződik, melyet bár Bonaparte Napóleonnak szántak, sosem fogyasztotta el. Május közepén harmincezer dollárért, azaz nagyságrendileg 8,6 millió forintért kelt el a Cape Fine & Rare Wine aukcióján. Úgy tudni, a bort a mai Groot Constantia ültetvényén termett szőlőből állították elő.

A pincészet borkülönlegességei még Jane Austen-t is megihlették, 1811-es regényében a kor egyik legjobbjának kiáltotta ki az ott készült nedűket.

1821-ben a termés nagy részét Szent Helena szigetére szállították, ahol Napóleon száműzetésének idejét töltötte a waterlooi csata elvesztése után. Napóleon azonban ugyanabban az évben meghalt, és ezért már nem volt lehetősége a bort megkóstolni. Helyette a császár fogyasztotta napi rendszerességgel az italt.

A szakértők szerint ebből a kétszáz éves szériából kevesebb, mint egy tucat létezik a világon, az aukcióra bocsátott különleges palack is egy gyűjteményből származik.

A feljegyzések szerint a palackon 2019-ben felújítási munkákat végeztek, hogy a beltartalma ne veszítsen kiváló minőségéből és garantálni tudják, hogy érintetlen állapota a jövőben is fennmaradjon. A feltételezések szerint a bornak az évszázadok folyamán elképesztően elmélyült az aromája, amiben a méznek és a mogyorónak is meg kell jelennie.

A palack értékét eredetileg 5725 és 9300 dollár (1,7 millió és 2,8 millió forint) közötti összegre becsülték, a harmincezer dolláros végösszeg így kiemelkedően magasnak számít.

Ha már Napóleon, akkor szigetek: ha bárhová utazhatnánk szabadon, ebben a pillanatban becsomagolnánk a túracipőnket és elindulnánk, hogy felfedezzük ezeket a csodálatos kis titkos szigeteket Európában.

(Fotó:  Getty Images, Cape Fine & Rare Wine Auction)

bor | napóleon | árverés | aukció

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom