Close
Tíz titkos európai sziget, ahová azonnal megszöknénk

Tíz titkos európai sziget, ahová azonnal megszöknénk

Ha bárhová utazhatnánk szabadon, ebben a pillanatban becsomagolnánk a túracipőnket és elindulnánk, hogy felfedezzük ezeket a csodálatos kis titkos szigeteket Európában.

Pico, Azori-szigetek

Az Azori-szigetekhez tartozó vulkanikus Pico-sziget tökéletes túraútvonalakat rejt magában, amelyek szőlőültetvényeken vezetnek keresztül.

De ennél jobb helyet nem választhatnánk bálnalesre sem, mivel az állatok vándorlási útvonalához igen közel esik.

A megfigyelésükre a márciustól októberig tartó időszak az ideális, júliustól októberig pedig a delfinekkel való úszás teszi garantáltan felejthetetlenné a vakációt.

Ile D’Aix, Franciaország

A párizsiak kedvelt hétvégi nyaralóhelyét apró falvak tagolják, melyeket kerékpárutak kötnek össze. A szigetet komppal lehet megközelíteni, a kikötőt pedig erődítmény veszi körbe. Aix ugyanis gazdag katonai múlttal rendelkezik, a francia forradalom idején börtönként is szolgált.

Később Napóleon haditengerészeti támaszpontja volt, waterloo-i veresége után pedig ott töltötte utolsó napjait.

Filicudi, Szicília

Filicudi sziklás partvidékével és vulkanikus talajaival leginkább arról híres, hogy az 1970-es években ott töltötték börtönbüntetésüket az olasz maffia tagjai.

A helyiek azonban nem örültek a kétes hírnévnek, ezért tiltakozásképpen elhagyták a szigetet, és addig nem voltak hajlandóak visszaköltözni, amíg új börtönt nem találnak a maffia tagjainak.

Filicudi kikötője amúgy maga a földi paradicsom, ahol csónakot bérelhetünk, valamint kapribogyóval, szardellával és rozmaringgal készített spagettit ehetünk.

Gugh, Cornwall

Ez a parányi világvégi sziget repkedő pillangókkal és zuzmóval bevont szikláival a nyugalom vidéke. A kirándulóutakat rejtő sziget egyik látványossága a Kittern-hegy, partvidékén pedig lehetőség nyílik a fókák megfigyelésére.

Érdemes ellátogatni a Troytown Farmra is, ahol a környék legjobb fagylaltja kóstolható.

Port Cros, Franciaország

A francia Riviéra csendes apró szigete a Port Cros, amely természetvédelmi területként van számon tartva érintetlen környezetének, fenyveseinek és páratlan élővilággal rendelkező öbleinek köszönhetően.

A szigeten sem autóval, sem kerékpárral nem lehet közlekedni, így a bikini mellé túracipő is szükséges.

Terschelling, Hollandia

Terschelling szigeténél jobb kerékpárosterepet el sem tudnánk képzelni, hiszen útjai a tengerpart mellett misztikus mocsaras vidékekre is elvezetnek.

Ajánlott elkerekezni Midsland felé, a kisváros csodás kávézói, apró butikjai és áfonyás kompótja felejthetetlenné teszi az utazást.

Hiddensee, Németország

A Berlintől északra található kis sziget borostyánköveket rejt, amelyből a helyi kézművesek látványos ékszereket készítenek.

A páratlan természeti környezettel rendelkező vidék az autók zajától is csendes, tengerpartjait elhagyatott strandok, ősi világítótornyok és időtlen varázs jellemzi.

Cape Clear, Írország

Cape Clear szigetéről lenyűgöző kilátás nyílik az Atlanti-óceánra, amelynek habjai között delfineket csodálhatunk.

A sziget annyira pici, hogy gyalog is könnyedén bejárható, így aztán három kocsmáját is könnyedén végig lehet járni, egy-egy korsó Guinness erejéig.

Colonsay, Skócia

A mindösszesen százharmincöt lakossal rendelkező skót szigetet kizárólag komppal lehet megközelíteni, hogy aztán változatos módokon, gyalog, vagy kerékpárral fedezzük fel a gazdag vadvirágmezőket, a védett erdőket, a kristálytiszta vízű tengerpartot,

és élvezzük azt az egyedülálló mikroklímát, aminek köszönhetően a sziget Skócia legnaposabb vidékei közé tartozik.

Lastovo, Horvátország

Puglia északi csücske és a dalmát partvidék déli vége között található a Lastovo-szigetcsoport, amely negyvenhét szigetből áll. Ezek közül a legnagyobb Lastovo, amelyet Splitből négyórás hajóúttal lehet csak megközelíteni.

A sziget felületének hetven százalékát erdő borítja, amelyet gyalogos ösvények tucatjai szabdalnak. A faluban ódon kőházak, virágokkal borított erkélyek várnak, de kihagyhatatlan ízélményt jelent a helyiek specialitása, a friss homárspagetti is.

További titkok

Az élet legvonzóbb dolgai közé tartoznak azok, amelyeket valamilyen rejtély, misztikum övez. Utazóként is gyakran vágyunk arra, hogy olyan helyekre látogassunk el, ahová tilos a belépés. A világ öt legtitkosabb helye között pedig egy elszigetelt kémbázis is megtalálható.

(Fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ez az a téli sport, amitől boldog leszel – Elképesztő élményekkel várnak az osztrák síterepek
Diszkriminatív? Csak az oltatlanokra vonatkoznak azok a kijárási korlátozások, amelyeket most vezet be Románia
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom