Öt titkos hely, ahová bármikor szívesen beszöknénk

Az élet legvonzóbb dolgai közé tartoznak azok, amelyeket valamilyen rejtély, misztikum övez. Utazóként is gyakran vágyunk arra, hogy olyan helyekre látogassunk el, ahová tilos a belépés. A világ öt legtitkosabb helye között pedig egy elszigetelt kémbázis is megtalálható.

Svalbard Global Seed Vault, Norvégia

Képzeljünk el egy világot, amelyet egy hatalmas természeti katasztrófa sújtott! A Föld lakossága szinte teljesen kihalt, az infrastruktúra tönkrement, az élelmiszerforrások megcsappantak. A magányos túlélő küldetése pedig egyetlen szóval leírható: újjáépítés.

Ilyen hollywoodi ihletésű apokaliptikus forgatókönyv esetén a főszereplő küldetése nem lehet más, minthogy eljusson a norvégiai Svalbard Global Seed Vaultba, amely az északi sarktól ezerháromszáz kilométerre található. A 2008 februárjában megnyílt páncélterem a bolygó összes terményéből őriz mintát, felkészülve egy esetleges globális katasztrófára. A világ minden tájáról származó 250 millió vetőmagmintákat négyrétegű speciális csomagokba csomagolva, a nedvesség elleni tökéletes védelem mellett őrzik.

Ni’ihau, Hawaii

A száznyolcvan négyzetkilométeres csendes-óceáni szigetre tilos a belépés. Úgy tudni, hogy Kamehameha hawaii király adta el a helyet még 1863-ban a dúsgazdag Robinson családnak,

1915 óta pedig senki sem teheti be oda a lábát, akinek nincs ott ingatlana.

A szigetnek nagyjából százharminc állandó lakója van, akik hawaii őslakosok, és meglehetősen nomád körülmények között, aszfaltozott utak, telefonszolgáltatás, vízvezeték, illetve folyóvíz nélkül élnek. A közlekedés lovakon vagy kerékpárokon zajlik, az áramot napenergiából nyerik, az élelmiszereket pedig uszályok szállítják a közeli Kaua'iból.

Menwith Hill királyi légierő, Anglia

Ha James Bondnak lenne egy titkos bunkere, akkor ez lenne az. Az angliai Észak-Yorkshire-ben található katonai támaszpont, a legnagyobb megfigyelő állomás, amely az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hírszerzését támogatja.

A szigorúan titkos bázist 1954-ben építették a Szovjetunió hidegháborús kommunikációjának lehallgatása érdekében, napjainkban állítólag nemzetközi terrorakciókat és kábítószer-kereskedelmeket lepleznek le a falai között. Rossz hír a Bond-rajongóknak, hogy semmiképp sem lehet bepillantást nyerni a kémközpont működésébe, oda kizárólag az NSA  és az Echelon tagjai léphetnek be.

Vatikáni Titkos Levéltár, Vatikán

A vatikáni titkos levéltár a világ talán legnagyobb magántulajdonban lévő könyvtára, mely a 8. századra visszanyúlóan őrzi a pápák személyes dokumentumait. Az archívum 1881-ig teljesen el volt zárva a külvilágtól, ma is egy rendkívül szigorú és összetett pályázati eljárással kaphatnak csupán engedélyt azok, akik hozzáférést kérnek a titkos iratokhoz.

A becslések szerint az archívumban több mint 35 ezer kötetet őriznek, megtalálható köztük a templomosok titkait dokumentáló anyag, Michelangelo vagy Abraham Lincoln levelezése, és a negyedik keresztes hadjáratra felszólító pápai rendelet is.

51-es körzet, Nevada

Ami Vegasban történik, az Vegasban marad, és ugyanez elmondható az 51-es körzetről is.

A katonai bázis valamilyen különleges, magas fokú minősítésű államtitkot őriz. Hogy mi történik ott és mi az a különösen őrzött dolog, nem tudni, bár az elmúlt évtizedekben számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Van, aki szerint földönkívüli repülőtárgyakat vizsgálnak, mások pedig úgy vélik, lézeres fegyvereket gyártanak vagy repülőgépeket tesztelnek ott.

Ez is érdekelhet:

Erre az öt helyre akkor is nehéz eljutni, ha nincs koronavírus

Olyan világhírű látnivalókat mutatunk, melyek megközelítéséhez erő, kitartás, türelem és szerencse szükséges.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

norvégia | 51-es körzet | utazás | világ | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom