Close
Öt titkos hely, ahová bármikor szívesen beszöknénk

Öt titkos hely, ahová bármikor szívesen beszöknénk

Az élet legvonzóbb dolgai közé tartoznak azok, amelyeket valamilyen rejtély, misztikum övez. Utazóként is gyakran vágyunk arra, hogy olyan helyekre látogassunk el, ahová tilos a belépés. A világ öt legtitkosabb helye között pedig egy elszigetelt kémbázis is megtalálható.

Svalbard Global Seed Vault, Norvégia

Képzeljünk el egy világot, amelyet egy hatalmas természeti katasztrófa sújtott! A Föld lakossága szinte teljesen kihalt, az infrastruktúra tönkrement, az élelmiszerforrások megcsappantak. A magányos túlélő küldetése pedig egyetlen szóval leírható: újjáépítés.

Ilyen hollywoodi ihletésű apokaliptikus forgatókönyv esetén a főszereplő küldetése nem lehet más, minthogy eljusson a norvégiai Svalbard Global Seed Vaultba, amely az északi sarktól ezerháromszáz kilométerre található. A 2008 februárjában megnyílt páncélterem a bolygó összes terményéből őriz mintát, felkészülve egy esetleges globális katasztrófára. A világ minden tájáról származó 250 millió vetőmagmintákat négyrétegű speciális csomagokba csomagolva, a nedvesség elleni tökéletes védelem mellett őrzik.

Ni’ihau, Hawaii

A száznyolcvan négyzetkilométeres csendes-óceáni szigetre tilos a belépés. Úgy tudni, hogy Kamehameha hawaii király adta el a helyet még 1863-ban a dúsgazdag Robinson családnak,

1915 óta pedig senki sem teheti be oda a lábát, akinek nincs ott ingatlana.

A szigetnek nagyjából százharminc állandó lakója van, akik hawaii őslakosok, és meglehetősen nomád körülmények között, aszfaltozott utak, telefonszolgáltatás, vízvezeték, illetve folyóvíz nélkül élnek. A közlekedés lovakon vagy kerékpárokon zajlik, az áramot napenergiából nyerik, az élelmiszereket pedig uszályok szállítják a közeli Kaua’iból.

Menwith Hill királyi légierő, Anglia

Ha James Bondnak lenne egy titkos bunkere, akkor ez lenne az. Az angliai Észak-Yorkshire-ben található katonai támaszpont, a legnagyobb megfigyelő állomás, amely az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hírszerzését támogatja.

A szigorúan titkos bázist 1954-ben építették a Szovjetunió hidegháborús kommunikációjának lehallgatása érdekében, napjainkban állítólag nemzetközi terrorakciókat és kábítószer-kereskedelmeket lepleznek le a falai között. Rossz hír a Bond-rajongóknak, hogy semmiképp sem lehet bepillantást nyerni a kémközpont működésébe, oda kizárólag az NSA  és az Echelon tagjai léphetnek be.

Vatikáni Titkos Levéltár, Vatikán

A vatikáni titkos levéltár a világ talán legnagyobb magántulajdonban lévő könyvtára, mely a 8. századra visszanyúlóan őrzi a pápák személyes dokumentumait. Az archívum 1881-ig teljesen el volt zárva a külvilágtól, ma is egy rendkívül szigorú és összetett pályázati eljárással kaphatnak csupán engedélyt azok, akik hozzáférést kérnek a titkos iratokhoz.

A becslések szerint az archívumban több mint 35 ezer kötetet őriznek, megtalálható köztük a templomosok titkait dokumentáló anyag, Michelangelo vagy Abraham Lincoln levelezése, és a negyedik keresztes hadjáratra felszólító pápai rendelet is.

51-es körzet, Nevada

Ami Vegasban történik, az Vegasban marad, és ugyanez elmondható az 51-es körzetről is.

A katonai bázis valamilyen különleges, magas fokú minősítésű államtitkot őriz. Hogy mi történik ott és mi az a különösen őrzött dolog, nem tudni, bár az elmúlt évtizedekben számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Van, aki szerint földönkívüli repülőtárgyakat vizsgálnak, mások pedig úgy vélik, lézeres fegyvereket gyártanak vagy repülőgépeket tesztelnek ott.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Vízágyúkat kellett bevetni, annyian tüntetnek a kötelező védettségi igazolvány ellen Triesztben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom