A kompromisszum nélküli adattárolás egy NAS-ban ölt formát

Gyors, egyszerű és megnyugtató megoldás egy zökkenőmentes biztonsági mentésért.

Manapság rengeteg adatot gyártunk és tárolunk a telefonon, számítógépen és okoseszközökön képek, videók, dokumentumok és egyéb fájlok formájában. Ezek mindannyiunk számára komoly értéket képviselnek, amelyeknek értelemszerűen nem szívesen intenénk búcsút. Ez pedig fokozottan igaz, ha a megélhetésünk is ettől függ, mert szabadúszó fotósként, grafikusként vagy éppen webdizájnerként dolgozunk. Ebben az esetben nemcsak az átlagosnál nagyobb adatmennyiségek tárolásával kell megküzdenünk, de egy olyan, százhúsz százalékig megbízható megoldás is szükségessé válik, amellyel biztonsági mentést készíthetünk adatainkról és megoldhatja fájlmegosztási feladataikat (például az együttműködő partnerrel).

Látszólag jó döntésnek bizonyulhat, ha beruházunk egy hagyományos fájlszerverre vagy előfizetünk valamely felhőszolgáltatásra. A hangsúly viszont a látszólagon van, ugyanis

  • a hagyományos szerver, illetve az offline adattároló eszközök (például a pendrive vagy a külső merevlemez) nem a legmegfelelőbb választás, ha együttműködési feladatok megoldására vagy biztonsági mentésre van szükség, merthogy ezek nem szinkronizálnak folyamatosan, ergo adatvesztéshez vezethetnek.
  • A nyilvános felhőtárhelyek esetében (ilyen a Dropbox vagy a Google Drive is) pedig kénytelenek vagyunk kiadni a kezünkből a fájlokat (azaz szenzitív adatainkat) egy idegen szolgáltató részére, olykor magas előfizetési díjak mellett, miközben a tárolókapacitásuk véges – persze ettől még kétségtelenül kényelmes és praktikus az együttműködés szempontjából.

Beszéljünk a NAS-ról!

A NAS (Network Attached Storage, hálózati adattároló) egy intelligens, központi adattárolási megoldás, amellyel egyetlen helyen foghatjuk össze – akár a különböző eszközről származó – adatainkat ráadásul úgy, hogy az interneten keresztül a böngészőből és alkalmazásainkból bármikor hozzáférhetünk az általunk megadott eszközökről, legyünk a világ bármely pontján.

Hatalmas előnye, hogy költséghatékony,

merthogy nincs havi díja, ez egy saját ingyenes tárhely. Persze magát a NAS-t meg kell venni, illetve a merevlemez(eke)t, de mindez egyszeri beruházást jelent – nyilván itt most nem számoljuk bele a villanyszámlát és az internet-előfizetés díját.

Kifejezetten jó tulajdonsága, hogy bővíthető,

vagyis ha megtelt a tárhely, akkor újabb merevlemezzel egészíthetjük ki a meglévők sorát, ennek pedig csak a pénztárcánk szabhat határt – a NAS konfigurációjától függően a felhőszolgáltatásokban elérhetőnél jóval nagyobb tárhelyet kaphatunk, ugyanis szinte a végtelenségig bővíthető a tárolókapacitása.

Eddig tehát úgy állunk, hogy egyszeri beruházásért cserébe kapunk egy hosszú távú megoldást a fájlok tárolására, megőrzésére, rendszerezésére. Na de folytassuk!

NAS=maximális biztonság

A már említett külső adattároló eszközök nem képesek a folyamatos szinkronizálásra, ez pedig könnyen adatvesztéssel járhat, a felhőalapú szolgáltatások ugyan rendelkeznek ezzel a képességgel, de a fentebb megnevezett aggályok miatt nem számítanak a legbiztonságosabb választásnak.

Ugyanakkor a NAS segítségével gyorsan, egyszerűen és biztonságosan bevezethetünk egy zökkenőmentes biztonsági mentési megoldást. Például lehetőségünk van beállítani, hogy automatikusan biztonsági másolatot készítsen számítógépünkről, amikor módosítottunk egy fájlt – így egy esetleges leállás során sem kell attól tartanunk, hogy elvesznek a tárolt adatok –, de egyéni ütemezés alapján is indíthatunk biztonsági mentést.

Fontos adalék: tekintve, hogy rengeted tárhely áll a rendelkezésünkre, lehetőségünk van az összes biztonsági mentést egyetlen védett helyen megőrizni, vagyis szinte kizárt az adatvesztés.

Egyszerű használni, ugyanakkor nemcsak amatőröknek való

Beszerelése, üzemeltetése nem igényli IT-szakember alkalmazását, a rendszer konfigurálását és ellenőrzését bármilyen böngészőből vagy mobilalkalmazásból elvégezhetjük, kezelése pedig egyszerű – nézd csak, ennyire. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak amatőr felhasználók számára lehet hasznos, például egy Synology NAS esetében a Synology Photos a profi fényképészek és a kezdők számára egyaránt tartalmazza a fényképek hatékony kezeléséhez szükséges összes eszközt és funkciót – az automatikus eszközök segítségével csoportosítjuk, szűrhetjük, rendszerezhetjük és megoszthatjuk a tartalmat úgy, hogy a legnagyobb biztonság mellett őrizhetjük meg őket.

Összegezve: a NAS leegyszerűsíti a munkát, hosszú távon megoldja az adattárolással kapcsolatos problémákat, ár-érték arányban pedig a legjobb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldást kínálja adataink tárolására, mentésére és megosztására.

Ha tökéletes belépő szintű NAS-ban gondolkozunk, akkor a Synology eszközeinél lenne érdemes körbenézni, a bővebb információk mellett a NAS-választójukkal megtalálhatjuk a céljainknak legmegfelelőbb NAS-t.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Synology.

mentes | nas | adattárolás | nagy sztori | synology

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom