Close
A belga kormány négy modellt vázolt fel a járvány hosszú távú kezelésére

A belga kormány négy modellt vázolt fel a járvány hosszú távú kezelésére

Alexander de Croo belga miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztató keretében több, egyaránt matematikai modelleken alapuló forgatókönyvet vázolt fel a koronavírus-járvány hosszú távú kezelésére az országban.

Az egyes számú forgatókönyv arra a felvetésre épül, hogy számítani lehet egy harmadik járványhullámra, így a hatályban lévő intézkedések továbbra érvényben maradnak. A második arra a feltételezésre alapul, hogy március elsejétől a kormány enyhíti a korlátozó intézkedéseket, ami azt a kockázatot foglalja magában, hogy hirtelen újra megugrik a fertőzöttek és kórházi kezelésre szorulók  száma.

A harmadik modell azt a lehetőséget vázolja fel, hogy a korlátozó intézkedéséket április elsejétől kezdve feloldja a belga vezetés, arra alapozva, hogy március végéig már több ember válik immunissá a kórokozóval szemben, a beoltásoknak köszönhetően. A negyedik lehetőség pedig azt körvonalazza, hogy a korlátozásokat egy hónappal később, májusban helyeznék hatályon kívül.

“Májusban még többen lesznek beoltva, így a fertőzöttségi szint is abszolút kezelhető lesz”

– vélekedett a belga miniszterelnök. A sajtótájékoztatót összefoglalva De Croo elmondta, hogy a kormány szeretne többféle perspektívát felvázolni a polgárok számára, és átláthatóan kommunikálni a kormány jövőbéli lépésiről a járvány elleni harccal összefüggésben.

Belgiumban a hónap elején, a kormány némelyest enyhítette az érvényben lévő korlátozásokat, de továbbra is szigorú szabályok vannak érvényben.

A múzeumokon kívül minden kulturális intézmény zárva tart, az éttermek és vendéglátóhelyek csak elvitelre adhatnak ételt és italt, este tíz és hajnali öt óra között kijárási korlátozás van (leszámítva Flandriát, ahol éjfél a kijárási tilalom kezdete). Január 27. és március elseje között pedig minden, nem feltétlenül szükséges külföldi utazás tilos az országban.

A belga közegészségügyi hatóság hétfői tájékoztatása szerint enyhén, nem több mint négy százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma a pénteki adatokhoz képest, ugyanakkor négy, illetve tíz százalékkal csökkent a kórházi felvételek és a járványban elhunytak aránya. A hétvégén, napi átlagban kétezer embernek lett pozitív a vírustesztje, százhúsz embert szállítottak egészségügyi intézményekbe, továbbá harmincan haltak bele a járvány okozta betegségbe.

Nem csak Belgium tervez az oltás köré: Lengyelország például most engedélyezte az oltással rendelkező személyek belépését, Románia pedig már januárban, míg Grúzia február közepén tette meg ugyanezt. Szlovákia eközben durván szigorított a belépés szabályain, míg a Vatikán kötelezővé tette állampolgárai számára a vakcinát.

(Forrás: Politico, MTI, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
A hamarosan felbukkanó csodaszép szuperhold felé indít járatokat egy légitársaság
Ingyenes koronavírusteszttel várja a turistákat ez a közeli, lenyűgözően szép kis ország
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom