Close
Már az égből is lakópark esik, ez a négy viszont valóban különleges

Már az égből is lakópark esik, ez a négy viszont valóban különleges

A legjobb pillanatban van, aki most szeretne lakóparkot választani, mert a hazai kínálat páratlanul gazdag. Sőt, akkora a nyüzsgés, hogy úgy döntöttünk: kiválasztunk négy kiemelkedőt, amelyekről akkor is jó tudni, ha nem költözik be az ember.

Jelenleg csak Budapesten és vonzáskörzetében közel száz új lakópark épül, és ebben a kisebb budai foghíjtelkekre felhúzott néhány lakásos társasházak nincsenek benne. A jövő és az építőipar útjai kifürkészhetetlenek, különben is, mire várnánk, ha most van ilyen parádés felhozatal? Kiválasztottunk hát négy, különösen jó vételnek ígérkező lakást, egyedi szempontok alapján.

A komoly szigetelés ma már mindenhol alapnak számít, így aztán az igazi különbséget főként

az elhelyezkedés, a szellős beépítés, és a megújuló energiaforrások használata jelenti.

Elsősorban ezekre figyeltünk tehát, de találtunk olyan építkezést is, amit más megoldás tesz különlegessé – a geopolitikai vitákat megelőzendő pedig két-két budai és pesti lakóparkot választottunk ki.

Ez a gyűjtés természetesen távolról sem a többi építkezés ellen szól, amelyek között bőven vannak ütős helyek, ám meg kellett húznunk egy határt a válogatáskor. Ilyen határ volt Budapest is: az ország egészét nézve rendkívül széttartó lett volna a gyűjtemény. Másfelől ezt a négy projektet annak is jó ismernie, aki egyébként nem tervez mostanában költözést. Nézzük hát, mire jutottunk!

Etheles Park, Budakeszi

Bár a lakóparkhoz ki kell mozdulni Budapestről, a közvetlen közelében van óvoda, iskola, sportpálya, vásárlási lehetőség. A kényelmet tehát nem kell feladni, cserébe a fővárosi átlagnál kevésbé szennyezett levegő, és – a részletekre odafigyelő honlap szerint – több a napsütéses órák száma.

Ez utóbbit nem is hagyták kihasználatlanul a tervezők: napelemekkel készülnek a házak, no meg geotermikus fűtéssel/hűtéssel. Nulla közeli üzemeltetési költséget ígérnek a kivitelezők, és bár a terek kialakításáért belsőépítész felel, a lakás szabadon alakítható az egyéni igények szerint is. Már azt is értékeljük, amikor egy-egy lakópark honlapján feltüntetik a tervező nevét, itt viszont Ekler Dezső építész önálló kis fényképes hasábot kapott, ami erősíti az egyedi tervezésbe vetett bizalmunkat.

Az előremutató technológia, a prémium anyagok és a csendes, önálló, szeparált kerttel ellátott, legalább 128 négyzetméteres lakások drágábbak az átlagosnál, ugyanakkor az M0-s nyugati szakaszának tervezett befejezésével éppen Budakeszi nyerhet sokat. Ezenfelül a gyorsan reagálók most egy laza kétmillió forintos szerződéskötési kedvezményt is kapnak.

Sun Hill Residence, Naphegy

„Ahol az erkélyre kilépve, mint óriás terepasztal, lábai előtt nyújtózik a város” – ebbe a költői képbe botlottunk a rezidencia honlapján. A megfogalmazás, ahogy az egész épület kialakítása, nagyon tudatos: a nagyvárosi életre optimalizálták, kisebb – éppen ezért megfizethetőbb – lakásokkal, és számos szolgáltatással.

Biztonsági szolgálat, wellnessközpont, kávézó, az utóbbi segítségével például a home office-ban dolgozók kapnak mindjárt egy irodát is. Technikai szempontból kiemelendő az okosotthon megoldás, amelynek segítségével akár egy hétre előre beprogramozható a szobák hőmérséklete. A lakások 35-75 négyzetméteresek, a kínálat mintegy fele még szabad préda.

A házat nemzetközi csapat tervezte, a kilátás viszont nagyon is hazai, a Budai Vár, a Sándor-palota, az Erzsébet híd és a Gellért-hegy látványa tárul a lakók és vendégeik elé a panorámás tetőteraszról. Ráadásul mindez valóban a városban van, rendkívül közel Pesthez, így szándékosan egyfajta „rejtett kis sziget”, mintsem egy távoli sziklaszirt, ahová költői magányában félrevonul az ember.

Benczúr 11., Terézváros

Ha az elegáns környezet és a város közelsége egyaránt fontos, remek választás ez az épület a Diplomatanegyedben. Ha geometriailag nem is, de lényegében párhuzamos az Andrássy úttal, közel a Kodály körönd és a Hősök tere, így tehát a Városliget, a Széchenyi fürdő, az állatkert, a cirkusz, a Szépművészeti Múzeum és Műcsarnok is. Mivel az egész belváros nagyon könnyen elérhető, minden infrastruktúra adott.

A harminckilenc lakásos házban igen széles a kínálat az egyszobás, 33 négyzetméteres garzontól az ötszobás, 128 négyzetméteres családi otthonig. Kétszintes teremgarázs és 24 órás portaszolgálat gondoskodik a kényelemről és a nyugalomról, míg a lakásokban hőszivattyús mennyezeti fűtés/hűtés dolgozik. A négyzetméterár millió fölött van, de ezen a környéken ez nem meglepő, cserében minden teljesen új, van parkolóhely, és még egy díszkert is az udvarban, ahová valóban nem szűrődik be a város zaja.

Extraként teljes körű lakásüzemeltetéssel is foglalkoznak, akár hosszabb távú bérbeadás, akár airbnb-ztetés a cél. Bár most éppen az ideális otthon megtalálásáról írunk, szóval ez csak mellékes opció.

Thermal Zugló 3

Pest egyik legkeresettebb kertvárosi részén már a harmadik ütem épül a Thermal Zuglóból. Bár az előző két ütem lakásaiban minden fürdőszobába jutott termálvíz, most ez elmarad, de nem kell lemondani a sok jóról – ami azt illeti, valóságos sportközpontnak is használható a lakópark.

Merthogy a Rákos-patak mentén sétány, futásra is alkalmas nyomvonal, bicikliút is van, az épülettel egy tömbben pedig felújított sportcentrum: foci-, kosár- és futópálya, szabadtéri edzőpark. Ehhez jön a tanmedencével, gyerek- és gyógymedencével extrázott Paskál fürdő, ahol még a geotermikus szauna is kipróbálható.

A mindennapi élethez szükséges boltok errefelé is adottak, így aki a városi létet aktív kikapcsolódással kombinálná, nem is kell már nagyon keresgélnie. Összesen kétszázkét lakás épül, a legkisebb, 28 négyzetméteres már húszmillió alatt kapható, de a legnagyobb (100 nm) is kijön 60 millióból. A Cordiánál pedig külön tervezési szempont a hatékony otthon, vagyis a lakások belső tereinek kidolgozása a legapróbb részletekig, illetve az épület és környezete viszonya.

Ez is érdekelhet

Sun Hill Residence | Etheles Park | lakás | lakópark | Thermal Zugló

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram