Close
Nem kerül Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Nem kerül Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy Budapest mégsem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszíneket, azaz

a Duna-part látképe, a budai várnegyed és az Andrássy út helyzetét.

Korábban az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín esetében belengették a világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezését, ami után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehetne.

Többek között kifogásolták a Városliget és a budai vár átépítését, illetve rémületesnek nevezték, hogy a Mol százhúsz méter magasra tervezett székháza építési engedélyt kaphatott, hiszen

jelentősen átalakítja a városképet, belerondít a világörökségi panorámába is.

Az említett Mol-székház

Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat. A Duna-part látképe és a budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; fotó: Róka László/MTI)

FOLYTASD EZZEL
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom