Close
Nem kerül Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Nem kerül Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy Budapest mégsem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszíneket, azaz

a Duna-part látképe, a budai várnegyed és az Andrássy út helyzetét.

Korábban az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín esetében belengették a világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezését, ami után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehetne.

Többek között kifogásolták a Városliget és a budai vár átépítését, illetve rémületesnek nevezték, hogy a Mol százhúsz méter magasra tervezett székháza építési engedélyt kaphatott, hiszen

jelentősen átalakítja a városképet, belerondít a világörökségi panorámába is.

Az említett Mol-székház

Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat. A Duna-part látképe és a budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; fotó: Róka László/MTI)

városliget | világörökség | MOL székház | budapest | budai vár

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram