Nem lehet betelni a ködben úszó Balaton-felvidék fenséges látványával

A tó északi partján lévő tanúhegyek mindig szép látványt nyújtanak, de a vasárnap reggel lőtt képek egészen különlegesek.

Vasárnap hajnalban sűrű köd ülte meg a Balaton-felvidéket, ám a tanúhegyek a ködpaplan fölé nyújtózkodtak, így a csúcsokról fotózott napkelte túlzás nélkül festői látványt nyújtott.

„Szigligetnél egy ködív is megjelent – írja az Időkép. – Viszont a köd hamar feloszlott, ahogy a Nap a horizont fölé került, és melegítő hatása érvényesülni kezdett.”

Ködív is felbukkant

„A ködív a szivárványhoz hasonló jelenség, de nem esőcseppek, hanem a köd sokkal kisebb vízszemcséi okozzák – magyarázza a szakportál. – Ebben az esetben azonban a parányi vízcseppeken a fény nem megtörik, csupán elhajlik rajtuk. Emiatt a ködív színei nem különülnek el, hanem egyenletesen fehér színű marad.”

A ködívet fehér szivárványnak is nevezik, és jellemzően akkor fordul elő, amikor a nap a horizont közelében van, és háttal állunk neki.

De maradjunk most a páraképződményeknél, és gondosan tegyük el magunknak Somogyi László képeit, amelyekre később rágondolni is felér majd egy meditációval:

(Forrás: Időkép)

magyarország | balaton | utazás | Balaton-felvidék

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom