Németországban áll egy 246 méteres, csavart torony, amiben sosem lakott senki

Amilyen különös ezt a rendkívül magas torony, annyira szokatlan a funkciója: speciális nagysebességű liftek tesztelésére használják.

Németországban, Rottweil városában – pontosabban annak külterületén – áll egy furcsa torony, ami leginkább úgy néz ki, mint egy fúrófej, csak éppen 246 méter magas. Ez a TK Elevator teszttornya gyors- és expressz felvonók számára; Európa legmagasabb tornya ebben a különös műfajban.

A Thyssenkrupp Elevator 2014 és 2017 között építette a tornyot, ami az átadás idején a világon is a legmagasabb volt, ma már „csak” az ötödik, és mind a négy előtte lévő Kínában épült fel az elmúlt években.

Ilyen a furcsa torony kívülről-belülről:

A liftaknák tesztkörnyezeteként is használt alagsorral együtt az akna teljes hossza 275,5 méter.

A torony számos építészeti, mérnöki és formatervezési díjat nyert, és több egyediséggel is szolgál.

Ez az első olyan építmény a világon, amelyet a toronyaknában lévő rezgő inga segítségével rezgésbe lehet hozni – ezzel a módszerrel a valódi szélterhelést szimulálják.

A torony szerkezetét speciális üvegszálas textil borítja egy spirális cső mentén, ettől kapja végül a jellegzetes külalakját, ugyanakkor ennek köszönhetően lesz a világ legmagasabb textilburkolatú épülete is.

Itt pedig a torony építéséről látható egy timelapse videó:

Ahogy említettük, nem a rotweili az egyetlen hasonló építmény, már csak azért sem, mert több liftgyártó létezik a világon. Az viszont biztos, hogy meglehetősen ritka az ilyen torony. A TKE-nek nemrég épült egy teszttornya az egyesült államokbeli Atlantában, ami a legmagasabb a műfajban Észak-Amerikában, de az is „csak” 128 méteres.

A világrekorder a Hitachi-féle H1 Tower Kínában: 273,8 méter magas, az alépítménnyel együtt a tesztakna teljes hossza 288,8 méter, összesen pedig 15 tesztakna van az épületben.

Létezik ugyanakkor egy „negatív rekord” a sajátos műfajban: a finnországi Tytyriben a Kone cég működtet 11, föld alá ásott tesztaknát, köztük a világon a legmélyebbet, egy 362 métereset.

lift | felvonó | torony | Németország | teszt

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom