Close
Ilyen víz alatti üvegházak adhatnak megoldást a világ élelmezési problémáira

Ilyen víz alatti üvegházak adhatnak megoldást a világ élelmezési problémáira

A világ első víz alatti farmjában, az olaszországi Nemo’s Garden-ben gyümölcsöt és zöldséget termelnek.

Még 2012-ben alakított ki egy hat, víz alatti üvegházból álló komplexumot az Ocean Reef Group. A Noli partjainál található építményben elsőként fűszernövényeket kezdtek el termeszteni, ma már

a bazsalikom mellett saláták, paradicsomok, cukkini, bab, zöldborsó, aloe vera, gomba és eper is megtalálható.

A bázis azonban minden évben új projektekbe is belevág,

fejlesztették már az ökoturizmust, a haltenyésztést, de kialakítottak az élővilág kutatására szolgáló víz alatti állomásokat is.

A projekt azonban 2019 októberében komoly viharkárokat szenvedett, és úgy tűnt, nem tudják tovább folytatni munkájukat. A Nemo’s Garden csapata azonban mindent megtett, hogy működésben tartsák a farmjukat. Egy évvel később a Covid újabb kihívások elé állította őket, a korlátozások miatt hónapokig őrizetlenül kellett hagyniuk a létesítményt.

Az építmény azonban megvédte saját magát, most pedig rugalmasabb, mint valaha.

2050-re a világ lakossága kilencmilliárd fő lehet, melynek táplálása alapvetően is hatalmas nehézségeket okoz, melyet a klímaváltozás csak fokoz.

Az Ocean Reef Group úgy véli, hogy a víz alatti farmok jó táplálékforrást jelenthetnek a part menti közösségek számára, a mezőgazdaságnak pedig kreatívnak kell lennie. Ráadásul az olasz farm a helyi tengeri ökoszisztémát is javítja.

(Forrás: Euronews, fotók: Nemo’s Garden)

fenntarthatóság | olaszország | élelmiszerválság | nemo's garden | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram