Close
A lakótorony, ami újraírja a felhőkarcolók fogalmát – Ilyen lesz a 130 William

A lakótorony, ami újraírja a felhőkarcolók fogalmát – Ilyen lesz a 130 William

Nem rég mutattunk egy videót, ami a maga másfél percében mindent elmond, amiért New Yorkot imádni lehet. Ennek a felejthetetlen élménynek pedig a város építészete épp annyira része, mint a soha meg nem álló pörgés, és a multikulti atmoszféra. A felhőkarcolóktól hemzsegő városban van valami megfoghatatlan karakter, amitől ez a hely mégiscsak más, mint a többi nagyváros. És pont ez az esszencia az, ami a tervek szerint a 2020-ra megépülő 130 William lakótoronyban visszaköszön.

A nem rég bemutatott terveket jegyző ghánai születésű, Londonban élő építész, Sir David Frank Adjaye épületeivel Európától Észak-Amerikán, a Közel-Ketelen és Ázsián át egészen Afrikáig számos helyen találkozhatunk. A II. Erzsébet királyné által lovaggá ütött építész a TIME magazin 100 legbefolyásosabb embereinek listáján is szerepelt – 2020-tól pedig New York látképén is otthagyja kézjegyét.

Bár Adjaye legismertebb munkái között főleg kulturális intézmények épületei szerepelnek (ő tervezte a washingtoni Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumát és a Moscow School of Management épületét Skolkovoban), számos izgalmas építészeti munka köthető a nevéhez, sőt még a szék- és textiltervezésbe is belekóstolt.

A 130 William az építész első New York-i lakóépülete és egyben első felhőkarcolója is, mely egy teljesen új fejezetet nyit a város luxuslakásainak történetében – az épület a felhőkarcolóktól megszokott üveg- és fémszerkezet helyett egyszerre tiszteleg a város építészeti múltja előtt és néz előre a jövőbe.

A torony a város egyik legrégebbi utcáján kap helyet, így a dizájn is erre reflektál. Alsó-Manhattan a modern New York szülőhelye és egyben néhány, a város legrégebbi és legkedveltebb felhőkarcolóinak és tornyainak az otthona (például a 20 Exchange Place és a Woolworth Building). Mindenképpen szerettem volna, ha az épület a környék gazdag történelme előtt is tiszteleg – mindezt újrahangolva a mai igényekre és adottságokra – mondta róla Adjaye.

Így született meg ez az indusztriális, fém- és üvegszerkezetes megoldásokkal szakító régi-új épület, melynek boltíveit a környéket korábban benépesítő kereskedelmi loft épületek, és a kőszerkezetes házak ihlették. Az eredmény pedig a múlt kézműves hagyományainak, és a kortárs trendeknek egy szokatlan, mégis a környezetbe tökéletesen illeszkedő fúziója.

A texturált beton, a finom bronz részletek, és a loftok hangulatát idéző nagy, ívelt ablakok visszarepítenek az időben, miközben a 21. századi luxust ígérik.

A 130 Williamnél tényleg megvalósul az, amit egy épület ritkán tudhat magáénak: a külső és belső tér párbeszéde. Az épület William Street felőli oldalán egy park kerül kialakításra, melyből egy fákkal övezett sétány vezet a belső, privát térbe, hidat képezve a hömpölygő város és a belső terek világa között.

Manhattanben eddig szinte ismeretlen megoldásként itt nincsenek hivalkodóan és ridegen csillogó fém- és üvegfelületek, a 130 William egyedi formájú homlokzatával és a különleges textúrájú beton felületeivel, organikusan olvad majd bele a környezetbe, elmosva a belső és külső tér határait.

A 130 William esetében a kontextus kiemelten fontos, mivel a közel 800 láb (240 méter) magasságával a torony New York ikonikus látképének része lesz, ami pedig a város identitásának fontos eleme. A 130 William egy lehetőség arra, hogy egyedi és karakteres sziluettet hozhassunk létre… – folytatta.

És hogy mit is tartogat majd ez az épület belülről a lakóinak?

A 244 luxuslakásnak otthont adó épület kialakítása már önmagában sem kis feladat, de a 130 Williamnél ez még csak a kezdet. A ‘város a városban’ elven kialakított torony 20 000 négyzetméterén szinte minden van, amit csak el tudunk képzelni – és mindebből a városi panorámát nyújtó tetőterasz csak a kezdet. Adjaye és csapata a lehető legtöbbet szerette volna kihozni az egyre népszerűbb (és szükségszerűbb) vertikális építkezés modelljéből, így a fitnesz terem, uszoda, játszótér, boltíves folyosók, jóga stúdió és kosárlabda pálya mellett még egy IMAX mozi is helyet kapott az épületen belül.

A 130 William egy cseppet sem csillapította a vágyat, hogy újra meg újra visszatérjünk New Yorkba, ez megint egy olyan projekt, amit alig várunk, hogy a saját szemünkkel is lássuk.

Ez is érdekelhet:

 

Fotók: Lightstone

FOLYTASD EZZEL
Egyedi és jövőbemutató anyagkönyvtár nyílt a Momén
Ez a portugál ház olyan mint egy Fernando Pessoa-vers
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom