A lakótorony, ami újraírja a felhőkarcolók fogalmát – Ilyen lesz a 130 William

Nem rég mutattunk egy videót, ami a maga másfél percében mindent elmond, amiért New Yorkot imádni lehet. Ennek a felejthetetlen élménynek pedig a város építészete épp annyira része, mint a soha meg nem álló pörgés, és a multikulti atmoszféra. A felhőkarcolóktól hemzsegő városban van valami megfoghatatlan karakter, amitől ez a hely mégiscsak más, mint a többi nagyváros. És pont ez az esszencia az, ami a tervek szerint a 2020-ra megépülő 130 William lakótoronyban visszaköszön.

A nem rég bemutatott terveket jegyző ghánai születésű, Londonban élő építész, Sir David Frank Adjaye épületeivel Európától Észak-Amerikán, a Közel-Ketelen és Ázsián át egészen Afrikáig számos helyen találkozhatunk. A II. Erzsébet királyné által lovaggá ütött építész a TIME magazin 100 legbefolyásosabb embereinek listáján is szerepelt – 2020-tól pedig New York látképén is otthagyja kézjegyét.

Bár Adjaye legismertebb munkái között főleg kulturális intézmények épületei szerepelnek (ő tervezte a washingtoni Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumát és a Moscow School of Management épületét Skolkovoban), számos izgalmas építészeti munka köthető a nevéhez, sőt még a szék- és textiltervezésbe is belekóstolt.

A 130 William az építész első New York-i lakóépülete és egyben első felhőkarcolója is, mely egy teljesen új fejezetet nyit a város luxuslakásainak történetében – az épület a felhőkarcolóktól megszokott üveg- és fémszerkezet helyett egyszerre tiszteleg a város építészeti múltja előtt és néz előre a jövőbe.

A torony a város egyik legrégebbi utcáján kap helyet, így a dizájn is erre reflektál. Alsó-Manhattan a modern New York szülőhelye és egyben néhány, a város legrégebbi és legkedveltebb felhőkarcolóinak és tornyainak az otthona (például a 20 Exchange Place és a Woolworth Building). Mindenképpen szerettem volna, ha az épület a környék gazdag történelme előtt is tiszteleg - mindezt újrahangolva a mai igényekre és adottságokra – mondta róla Adjaye.

Így született meg ez az indusztriális, fém- és üvegszerkezetes megoldásokkal szakító régi-új épület, melynek boltíveit a környéket korábban benépesítő kereskedelmi loft épületek, és a kőszerkezetes házak ihlették. Az eredmény pedig a múlt kézműves hagyományainak, és a kortárs trendeknek egy szokatlan, mégis a környezetbe tökéletesen illeszkedő fúziója.

A texturált beton, a finom bronz részletek, és a loftok hangulatát idéző nagy, ívelt ablakok visszarepítenek az időben, miközben a 21. századi luxust ígérik.

A 130 Williamnél tényleg megvalósul az, amit egy épület ritkán tudhat magáénak: a külső és belső tér párbeszéde. Az épület William Street felőli oldalán egy park kerül kialakításra, melyből egy fákkal övezett sétány vezet a belső, privát térbe, hidat képezve a hömpölygő város és a belső terek világa között.

Manhattanben eddig szinte ismeretlen megoldásként itt nincsenek hivalkodóan és ridegen csillogó fém- és üvegfelületek, a 130 William egyedi formájú homlokzatával és a különleges textúrájú beton felületeivel, organikusan olvad majd bele a környezetbe, elmosva a belső és külső tér határait.

A 130 William esetében a kontextus kiemelten fontos, mivel a közel 800 láb (240 méter) magasságával a torony New York ikonikus látképének része lesz, ami pedig a város identitásának fontos eleme. A 130 William egy lehetőség arra, hogy egyedi és karakteres sziluettet hozhassunk létre… – folytatta.

És hogy mit is tartogat majd ez az épület belülről a lakóinak?

A 244 luxuslakásnak otthont adó épület kialakítása már önmagában sem kis feladat, de a 130 Williamnél ez még csak a kezdet. A ‘város a városban’ elven kialakított torony 20 000 négyzetméterén szinte minden van, amit csak el tudunk képzelni – és mindebből a városi panorámát nyújtó tetőterasz csak a kezdet. Adjaye és csapata a lehető legtöbbet szerette volna kihozni az egyre népszerűbb (és szükségszerűbb) vertikális építkezés modelljéből, így a fitnesz terem, uszoda, játszótér, boltíves folyosók, jóga stúdió és kosárlabda pálya mellett még egy IMAX mozi is helyet kapott az épületen belül.

A 130 William egy cseppet sem csillapította a vágyat, hogy újra meg újra visszatérjünk New Yorkba, ez megint egy olyan projekt, amit alig várunk, hogy a saját szemünkkel is lássuk.

Ez is érdekelhet:

Most már a fejjel lefelé fordított ház sem hiányzik New Yorkból

Szándékosan merész dizájnnal megálmodott épületet akartak, ami évek múltán ikonikus státuszba léphet.

 

Fotók: Lightstone

lakóház | ház | new york | lovag | manhattan

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom