Monumentális falat építenek, hogy megvédjék New York-ot a klímaváltozás legrosszabb hatásaitól

A klímaváltozás az élet egyre több területét érinti, New York pedig úgy döntött, megpróbál felkészülni a közelgő viharokra. Gigantikus méretű projektet hajtanak végre, melytől azt várják, hogy meg tudja védeni a lakosságot a jövő időjárási kihívásaitól.

Az Egyesült Államok gazdaságát az éghajlatváltozás rendkívüli módon megterheli. A szakértők attól tartanak, hogy 836 kilométeres partszakaszán 2050-re a tengerszint 20-75 centiméterrel megemelkedik, aminek következtében New York, különösen Manhattan szigete víz alá kerülhet.

A 2012-es Sandy, valamint az idén lecsapó Ida és Henri hurrikánok

több milliárd dolláros kárt okoztak Amerika legnagyobb városában, és több mint ötven ember életét követelték.

A földrajzi adottságai miatt a "Nagy Alma" időjárásnak való kitettsége nagy, ezért a közelmúltban elfogadtak egy húsz milliárd dolláros stratégiát, ami megelőzheti a jövőbeli károkat. Az egyik projekt Manhattan biztonságát célozza meg, aminek köszönhetően

110 ezer New York-i lakost tudnak megvédeni.

Az 1,45 milliárd dolláros projekt részeként Manhattan délkeleti részén nagyszabású munkálatok indultak meg. Egy négy kilométeres magasparkokból, árvízfalakból, gátakból és mozgatható zsilipekből álló rendszert építenek ki, amely

egyfajta védelmi vonalként funkcionál majd a tengerszint emelkedése ellen.

Emellett több ezer fát telepítenek újra az építési területen és fejlesztik a föld alatti csatornarendszereket is.

(Forrás: Euronews, fotók: BIG-Bjarke Ingels Group és nyc.gov)

klímaváltozás | new york | klímavédelem | tengerszint emelkedése | beruházás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom