Close
Gigantikus, világító libikókákat installáltak a New York-i Broadwayre

Gigantikus, világító libikókákat installáltak a New York-i Broadwayre

Ugye megvan a Joy Division ikonikus Unknown Pleasures címűmonokróm hullámokat formázó lemezborítója? Nos, a New York-i Broadwayre, egészen pontosan a divatnegyednek hívott Garnment District kellős közepére telepített óriási világító és zenélő libikókák elkészültét nagyban inspirálta ez a fontos grafika. 

Legalább ennyire nagy hatással volt a készítőire Steven Reich amerikai zeneszerző, aki gyakorlatilag a minimál hangzás atyja. Így együtt, a Joy Division-borító, a fények játéka és a minimál zene hozta össze a különleges, kevesebb mint egy hónapra installált urbánus játszóteret.

A Broadway egy háztömbnyi részét (37 és 38. utca) szépen le is zártak január 6-tól 31-ig, hogy a városlakók felhőtlenül szórakozhassanak a fagyos téli metropolisz pop-up vidámságközpontjában.

A hangos és fényes játékok azt szeretnék bemutatni, hogy az építészet akár hangot is tud közvetíteni, másrészt pár percnyi örömöt csalnak használóik arcára.

Akik például a munkából igyekeznek haza, vagy egy fárasztó nap után játszanának egyet.

Mivel mérleghintákról beszélünk, ezért a használathoz legalább két emberre van szükség (egyszerre négyen is felülhetnek), aki lehet persze barát, családtag, de a város lakóit ismerve, simán felkérnek egy szimpatikus idegent, hogy legyen a társuk néhány percre. Ezt a közösségteremtő, vagy legalábbis valós kapcsolódási pontot is erősítik a játékok.

Az Impulse névre hallgató projekt először 2016-ban mutatkozott be Montrealban egy expón, azóta pedig Bostonban és Chicagóban is járt már, de New York eddig kimaradt a szórásból.

Egészen extrém látvány, ahogy az óriási felhőkarcolók között megbújnak ezek a messziről csupán fénycsőnek tűnő építmények, melyek véletlenszerűen zenélnek: középállásban és akkor is, amikor átlendül a súlypont egyik oldalról a másikra.

A város természetesen imádja az újdonságot, és a legnagyobb örömmel libikókáznak a Broadwayen, a fényes és hangos játszótéren.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Colossal)

installáció | mérleghinta | urbánus játszótér | joy division | impulse

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hat csodás hely Magyarországon, ahol újjászülethetsz

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram