Close
Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

A bővítésnek köszönhetően Norvégia ötvenhét nemzeti parkkal büszkélkedhet.

A nemzeti parkok célja általában az, hogy egy különleges természeti kincs megőrzését segítsék, de Norvégia reméli, kezdeményezésük jó választ adhat a klímaválságra is.

A skandináv ország a közelmúltban bejelentette, hogy tíz új nemzeti parkot hoz létre. Ebből négy teljesen új nemzeti park, hat pedig korábban tájvédelmi terület besorolás alá esett. Norvégia klíma- és környezetvédelmi minisztere szerint országukat veszélyezteti a klímaválság, ezért több fronton is harcot hirdettek ellene. Az egyik válaszlépés a nemzeti parkok bővítése. Úgy vélik: ha egy terület nemzeti parkká válik, az azt jelenti, hogy különleges természeti értékei vannak, amelyeket

Norvégiának meg kell védenie, hogy gondoskodni tudjon a jövőjéről is.

A négy új nemzeti park Norvégia nyugati részén található: Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella és a Sunnmøre került fel a listára.

A tájvédelmi területből nemzeti parkká emelkedettek között lesz Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen és Raet.

Jotunheimen már most is az ország legnépszerűbb nemzeti parkjai közé tartozik, mivel ott található a Jotunheimen-hegység, ahol nemcsak Norvégia legmagasabb hegyei, hanem Észak-Európa legmagasabb csúcsa is található. A nemzeti parkok között pedig több olyan is van, amely kulturális és természeti kincsei miatt az UNESCO Világörökség része.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom