Close
Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

A bővítésnek köszönhetően Norvégia ötvenhét nemzeti parkkal büszkélkedhet.

A nemzeti parkok célja általában az, hogy egy különleges természeti kincs megőrzését segítsék, de Norvégia reméli, kezdeményezésük jó választ adhat a klímaválságra is.

A skandináv ország a közelmúltban bejelentette, hogy tíz új nemzeti parkot hoz létre. Ebből négy teljesen új nemzeti park, hat pedig korábban tájvédelmi terület besorolás alá esett. Norvégia klíma- és környezetvédelmi minisztere szerint országukat veszélyezteti a klímaválság, ezért több fronton is harcot hirdettek ellene. Az egyik válaszlépés a nemzeti parkok bővítése. Úgy vélik: ha egy terület nemzeti parkká válik, az azt jelenti, hogy különleges természeti értékei vannak, amelyeket

Norvégiának meg kell védenie, hogy gondoskodni tudjon a jövőjéről is.

A négy új nemzeti park Norvégia nyugati részén található: Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella és a Sunnmøre került fel a listára.

A tájvédelmi területből nemzeti parkká emelkedettek között lesz Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen és Raet.

Jotunheimen már most is az ország legnépszerűbb nemzeti parkjai közé tartozik, mivel ott található a Jotunheimen-hegység, ahol nemcsak Norvégia legmagasabb hegyei, hanem Észak-Európa legmagasabb csúcsa is található. A nemzeti parkok között pedig több olyan is van, amely kulturális és természeti kincsei miatt az UNESCO Világörökség része.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Unsplash)

klímaválság | utazás | környezetvédelem | nemzeti park | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom