Close
Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

A bővítésnek köszönhetően Norvégia ötvenhét nemzeti parkkal büszkélkedhet.

A nemzeti parkok célja általában az, hogy egy különleges természeti kincs megőrzését segítsék, de Norvégia reméli, kezdeményezésük jó választ adhat a klímaválságra is.

A skandináv ország a közelmúltban bejelentette, hogy tíz új nemzeti parkot hoz létre. Ebből négy teljesen új nemzeti park, hat pedig korábban tájvédelmi terület besorolás alá esett. Norvégia klíma- és környezetvédelmi minisztere szerint országukat veszélyezteti a klímaválság, ezért több fronton is harcot hirdettek ellene. Az egyik válaszlépés a nemzeti parkok bővítése. Úgy vélik: ha egy terület nemzeti parkká válik, az azt jelenti, hogy különleges természeti értékei vannak, amelyeket

Norvégiának meg kell védenie, hogy gondoskodni tudjon a jövőjéről is.

A négy új nemzeti park Norvégia nyugati részén található: Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella és a Sunnmøre került fel a listára.

A tájvédelmi területből nemzeti parkká emelkedettek között lesz Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen és Raet.

Jotunheimen már most is az ország legnépszerűbb nemzeti parkjai közé tartozik, mivel ott található a Jotunheimen-hegység, ahol nemcsak Norvégia legmagasabb hegyei, hanem Észak-Európa legmagasabb csúcsa is található. A nemzeti parkok között pedig több olyan is van, amely kulturális és természeti kincsei miatt az UNESCO Világörökség része.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Unsplash)

túrázás | környezetvédelem | utazás | norvégia | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram