Norvégiában megnyílt Európa első víz alatti étterme, és egészen lenyűgözően néz ki

Már két évvel ezelőtt felkaptuk a fejünket a hírre, miszerint tengervíz alatti étterem készül az öreg kontinensen, most pedig ott tartunk, hogy az Under névre keresztelt páratlan étkezde megnyitotta kapuit, mi pedig nagyon irigykedünk a norvégokra.

A Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy 400 kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A 495 négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.

Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, aminek köszönhetően az idelátogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva. Ahogyan a vezető építész, Rune Grasdal is megfogalmazta, ez nem egy akvárium, hanem az Északi-tenger vadvilága, és éppen ez teszi olyan érdekessé és izgalmassá az egészet. Különösen akkor, ha viharos az időjárás, és az óriási hullámok ellenére mégis biztonságban érezheti magát az ember.

Ami a dizájnt illeti, nem gondolták túl a dolgot az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy 34 méter hosszú betoncső adja. A falai enyhén hajlítottak és fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.

Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat egyben.

Ráadásul nemcsak étteremként, hanem kutatóközpontként is használják majd az épületet, ahol a tengerbiológusok tanulmányozhatják a halak viselkedését, különös tekintettel a fényekre és hangokra adott reakcióikra.

Ami pedig az Under belsejét illeti, a három különböző emeleten található egy előcsarnok és ruhatár, egy pezsgőbár, és a legalsó szinten maga az étterem. A dizájn itt is rendkívül letisztult, mindenfelé egyszerű vonalvezetésű, természetes anyagokból készült skandináv bútorok vannak, amelyek barátságos hangulatot árasztanak.

Erre segít rá a jó akusztika és a hangulatos világítás, valamint a kékes-zöldes színárnyalatok. Mindez azért is fontos, hogy a vendégekből ne váltson ki klausztrofóbiát a tudat, miszerint öt méterrel a vízfelszín alatt tartózkodnak. A képek alapján sikerült hangulatossá varázsolni a helyet, mi legszívesebben már ma tesztelnénk a menüt.

Ez is érdekelhet:

Norvégia újraszabná a turizmust a világ első energiapozitív hotelével

A megújuló energia a jövő, és már a skandináv országok üzleti életében is alapvetés.

(Képek: Snøhetta)

Lindesnes | Under | Európa | tenger | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom