Close
Norvégiában megnyílt Európa első víz alatti étterme, és egészen lenyűgözően néz ki

Norvégiában megnyílt Európa első víz alatti étterme, és egészen lenyűgözően néz ki

Már két évvel ezelőtt felkaptuk a fejünket a hírre, miszerint tengervíz alatti étterem készül az öreg kontinensen, most pedig ott tartunk, hogy az Under névre keresztelt páratlan étkezde megnyitotta kapuit, mi pedig nagyon irigykedünk a norvégokra.

A Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy 400 kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A 495 négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.

Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, aminek köszönhetően az idelátogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva. Ahogyan a vezető építész, Rune Grasdal is megfogalmazta, ez nem egy akvárium, hanem az Északi-tenger vadvilága, és éppen ez teszi olyan érdekessé és izgalmassá az egészet. Különösen akkor, ha viharos az időjárás, és az óriási hullámok ellenére mégis biztonságban érezheti magát az ember.

Ami a dizájnt illeti, nem gondolták túl a dolgot az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy 34 méter hosszú betoncső adja. A falai enyhén hajlítottak és fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.

Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat egyben.

Ráadásul nemcsak étteremként, hanem kutatóközpontként is használják majd az épületet, ahol a tengerbiológusok tanulmányozhatják a halak viselkedését, különös tekintettel a fényekre és hangokra adott reakcióikra.

Ami pedig az Under belsejét illeti, a három különböző emeleten található egy előcsarnok és ruhatár, egy pezsgőbár, és a legalsó szinten maga az étterem. A dizájn itt is rendkívül letisztult, mindenfelé egyszerű vonalvezetésű, természetes anyagokból készült skandináv bútorok vannak, amelyek barátságos hangulatot árasztanak.

Erre segít rá a jó akusztika és a hangulatos világítás, valamint a kékes-zöldes színárnyalatok. Mindez azért is fontos, hogy a vendégekből ne váltson ki klausztrofóbiát a tudat, miszerint öt méterrel a vízfelszín alatt tartózkodnak. A képek alapján sikerült hangulatossá varázsolni a helyet, mi legszívesebben már ma tesztelnénk a menüt.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Snøhetta)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom