Már két évvel ezelőtt felkaptuk a fejünket a hírre, miszerint tengervíz alatti étterem készül az öreg kontinensen, most pedig ott tartunk, hogy az Under névre keresztelt páratlan étkezde megnyitotta kapuit, mi pedig nagyon irigykedünk a norvégokra.
A Snøhetta nevű építészeti iroda által tervezett étterem Norvégia déli partjainál, az Oslótól mintegy 400 kilométerre fekvő Lindesnes községben található. A 495 négyzetméteres épület bejárata még a szárazföldön van, ám a finom fogásokat – stílszerűen leginkább a tenger gyümölcseit – már öt és fél méterrel a vízszint alatt fogyaszthatják el a vendégek.
Az épület három különböző szintre tagolódik, legmeghatározóbb eleme pedig a tizenegy méter széles panorámaablak, aminek köszönhetően az idelátogatók gyakorlatilag beleolvadnak a tengeri élővilágba, egészen páratlan és fantasztikus élményt biztosítva. Ahogyan a vezető építész, Rune Grasdal is megfogalmazta, ez nem egy akvárium, hanem az Északi-tenger vadvilága, és éppen ez teszi olyan érdekessé és izgalmassá az egészet. Különösen akkor, ha viharos az időjárás, és az óriási hullámok ellenére mégis biztonságban érezheti magát az ember.
Ami a dizájnt illeti, nem gondolták túl a dolgot az építészek. Igyekeztek a lehető legegyszerűbb módon megoldani a feladatot: az épület alapját egy 34 méter hosszú betoncső adja. A falai enyhén hajlítottak és fél méter vastagságúak, optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.
Mivel a falak külső felülete beton, az algák, kagylók és más puhatestűek könnyen meg tudnak majd telepedni rajta, ezért a szerkezet egyfajta mesterséges korallzátonyként is funkcionálhat egyben.
Ráadásul nemcsak étteremként, hanem kutatóközpontként is használják majd az épületet, ahol a tengerbiológusok tanulmányozhatják a halak viselkedését, különös tekintettel a fényekre és hangokra adott reakcióikra.
Ami pedig az Under belsejét illeti, a három különböző emeleten található egy előcsarnok és ruhatár, egy pezsgőbár, és a legalsó szinten maga az étterem. A dizájn itt is rendkívül letisztult, mindenfelé egyszerű vonalvezetésű, természetes anyagokból készült skandináv bútorok vannak, amelyek barátságos hangulatot árasztanak.
Erre segít rá a jó akusztika és a hangulatos világítás, valamint a kékes-zöldes színárnyalatok. Mindez azért is fontos, hogy a vendégekből ne váltson ki klausztrofóbiát a tudat, miszerint öt méterrel a vízfelszín alatt tartózkodnak. A képek alapján sikerült hangulatossá varázsolni a helyet, mi legszívesebben már ma tesztelnénk a menüt.
Ez is érdekelhet:
(Képek: Snøhetta)
dizájn | Lindesnes | vízalatti | kutatóközpont | étterem | Under
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!