Close
Rettentően hosszú ideig tarthat még a Notre-Dame rekonstrukciója

Rettentően hosszú ideig tarthat még a Notre-Dame rekonstrukciója

Szinte napra pontosan két évvel azután, hogy kigyulladt a tetőszerkezete, a nagyhét alkalmából sikerült megtartani egy kisebb istentiszteletet a székesegyházban. Az ikonikus épületben természetesen még javában folynak a felújítási munkálatok, ennek ellenére nem volt akadálya a szertartás megrendezésének.

A Notre-Dame jelenlegi állapota és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások csupán hat fő részvételét engedélyezték. A kiválasztottak kis csoportjába az orvosi személyzet tagjai, továbbá rászorulók, valamint olyanok tartoztak, akiket húsvét vasárnap kereszteltek meg.

Arra viszont a jelek szerint még nagyon sokat kell várni, hogy ennél jelentősebb ünnepségek házigazdája legyen Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma.

A szertartásokat követően Patrick Chauvet, a Notre-Dame rektora az Associated Pressnek úgy nyilatkozott, hogy a munkálatok akár még tizenöt-húsz évig is eltarthatnak.

“Garantálom, hogy még rengeteg a tennivaló” – mondta Chauvet.

Mi is megírtuk, hogy a tűzvész másnapján Emmanuel Macron köztársasági elnök azt közölte, öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat. Elmondta, hogy a munkálatok lassúak, mert nagyon óvatosan kell haladni, miután egyszerre csak négy alpinista dolgozhat a megrongálódott állványzaton. Nem sokkal később az egyház közleményben cáfolta, hogy ez az időpont tartható lenne.

A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították, aztán ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, tavaly márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt álltak le több mint egy hónapra. A székesegyház előtti teret azonban 2020. május 31-én megnyitották a nagyközönség számára.

A franciaországi Bercé erdejének már vágják azokat a fákat, amelyekkel a leégett Notre-Dame egy részét újjáépítik. Az első kivágott fa a templomhoz egy kétszázharminc éves, húsz méter magas tölgy, amelyet még körülbelül ezer követ majd, hogy a gótikus épület új szerkezetéhez csatlakozzanak. A katasztrófáról egyébként a Hét év Tibetben rendezője filmet készít, amelyhez amatőr felvételeket keres, bárkitől.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Van egy jó ötleted, hogyan lehetne fellendíteni a turizmust? Most sokat nyerhetsz vele!
Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom