Close
Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Egy francia erdővédő szerint ez a legszebb második élet, amit egy fa kaphat.

A franciaországi Bercé erdejének már vágják azokat a fákat, amelyekkel a 2019-ben tragikusan leégett Notre-Dame egy részét újjáépítik. Az első kivágott fa a templomhoz egy kétszázharminc éves, húsz méter magas tölgy, amelyet még körülbelül ezer követ majd, hogy a gótikus épület új szerkezetéhez csatlakozzanak.

“Tisztában vagyunk vele, hogy ez valaminek a vége – de valaminek a kezdete is”

– véli Pauline Delord, a Bercé tizenötödik generációs erdővédője.

Kolléganője, Claire Quinones egyetért vele:

“Ez a lehető legszebb második élet, amit egy fának adhatunk.”

A Notre-Dame újjáépítésére számos terv született, melyekkel közel sem mindenki értett egyet, végül pedig a közel ugyanolyan fákkal történő rekonstrukciót szavazták meg, mint amilyenekkel eredetileg építették a székesegyházat.

A kiválasztott fákat március végén vágják ki, majd egy-másfél évig szárítják őket, hogy a gerendák a beépítés után teljesen a helyükön maradjanak. Bercé erdeje nyolc több száz éves tölgyet ad bele a Notre-Dame-ba, a többi fát pedig további kétszáz francia erdő adományozza a Notre-Dame-nak az ország minden tájáról –

így Franciaország mind a négy sarka a székesegyház részévé válik.

A Notre-Dame tervezett újranyitása 2024; biztosak vagyunk benne, hogy akkor már Párizsban nem lesz ilyen elkeserítő a Szajna-part, és hamár a környéken járnánk, akkor a legendás Shakespeare & Co. könyvesboltba is rögvest betérnénk.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

FOLYTASD EZZEL
Ez a különleges térkép segít felfedezni Budapest legfontosabb designhelyszíneit
A kompromisszum nélküli adattárolás egy NAS-ban ölt formát
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom