Close
Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Egy francia erdővédő szerint ez a legszebb második élet, amit egy fa kaphat.

A franciaországi Bercé erdejének már vágják azokat a fákat, amelyekkel a 2019-ben tragikusan leégett Notre-Dame egy részét újjáépítik. Az első kivágott fa a templomhoz egy kétszázharminc éves, húsz méter magas tölgy, amelyet még körülbelül ezer követ majd, hogy a gótikus épület új szerkezetéhez csatlakozzanak.

“Tisztában vagyunk vele, hogy ez valaminek a vége – de valaminek a kezdete is”

– véli Pauline Delord, a Bercé tizenötödik generációs erdővédője.

Kolléganője, Claire Quinones egyetért vele:

“Ez a lehető legszebb második élet, amit egy fának adhatunk.”

A Notre-Dame újjáépítésére számos terv született, melyekkel közel sem mindenki értett egyet, végül pedig a közel ugyanolyan fákkal történő rekonstrukciót szavazták meg, mint amilyenekkel eredetileg építették a székesegyházat.

A kiválasztott fákat március végén vágják ki, majd egy-másfél évig szárítják őket, hogy a gerendák a beépítés után teljesen a helyükön maradjanak. Bercé erdeje nyolc több száz éves tölgyet ad bele a Notre-Dame-ba, a többi fát pedig további kétszáz francia erdő adományozza a Notre-Dame-nak az ország minden tájáról –

így Franciaország mind a négy sarka a székesegyház részévé válik.

A Notre-Dame tervezett újranyitása 2024; biztosak vagyunk benne, hogy akkor már Párizsban nem lesz ilyen elkeserítő a Szajna-part, és hamár a környéken járnánk, akkor a legendás Shakespeare & Co. könyvesboltba is rögvest betérnénk.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

FOLYTASD EZZEL
A dizájn ikonjainak termékeire csaphatsz le kedvező áron a héten
Egy elképesztő végtelenített medencével írta be magát a rekordok könyvébe Dubaj
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom