Close
Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Már vágják ki a Notre-Dame újjáépítéséhez szükséges, több száz éves tölgyeket

Egy francia erdővédő szerint ez a legszebb második élet, amit egy fa kaphat.

A franciaországi Bercé erdejének már vágják azokat a fákat, amelyekkel a 2019-ben tragikusan leégett Notre-Dame egy részét újjáépítik. Az első kivágott fa a templomhoz egy kétszázharminc éves, húsz méter magas tölgy, amelyet még körülbelül ezer követ majd, hogy a gótikus épület új szerkezetéhez csatlakozzanak.

“Tisztában vagyunk vele, hogy ez valaminek a vége – de valaminek a kezdete is”

– véli Pauline Delord, a Bercé tizenötödik generációs erdővédője.

Kolléganője, Claire Quinones egyetért vele:

“Ez a lehető legszebb második élet, amit egy fának adhatunk.”

A Notre-Dame újjáépítésére számos terv született, melyekkel közel sem mindenki értett egyet, végül pedig a közel ugyanolyan fákkal történő rekonstrukciót szavazták meg, mint amilyenekkel eredetileg építették a székesegyházat.

A kiválasztott fákat március végén vágják ki, majd egy-másfél évig szárítják őket, hogy a gerendák a beépítés után teljesen a helyükön maradjanak. Bercé erdeje nyolc több száz éves tölgyet ad bele a Notre-Dame-ba, a többi fát pedig további kétszáz francia erdő adományozza a Notre-Dame-nak az ország minden tájáról –

így Franciaország mind a négy sarka a székesegyház részévé válik.

A Notre-Dame tervezett újranyitása 2024; biztosak vagyunk benne, hogy akkor már Párizsban nem lesz ilyen elkeserítő a Szajna-part, és hamár a környéken járnánk, akkor a legendás Shakespeare & Co. könyvesboltba is rögvest betérnénk.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

tölgy | tűz | francia franciaország | székesegyház | újjáépítés

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram