Close
Megható látványt nyújt a régi képeken a hétfőn majdnem teljesen leégett Notre-Dame

Megható látványt nyújt a régi képeken a hétfőn majdnem teljesen leégett Notre-Dame

Mint ismeretes, a gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett a tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

A Notre-Dame alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 éven át, 1320-ig építették. A francia forradalom ideje alatt szinte teljes egészében elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépült.

Összegyűjtöttünk néhány képet az ikonikus épület történelméből, így láthatjuk, hogyan is festett hosszú évekkel ezelőtt a Mi Asszonyunk. 

Egyszerre hatezernél is több embert képest befogadni
Fontos elemei a hatalmas rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek
Kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel
Ez a kép 1819-ben készült a 63 méter magas székesegyházról
1864-ben pedig így festett a Szajna partjáról

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

franciaország | székesegyház | párizs | jelkép | gótikus

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram