Megható látványt nyújt a régi képeken a hétfőn majdnem teljesen leégett Notre-Dame

Mint ismeretes, a gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett a tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

A Notre-Dame alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 éven át, 1320-ig építették. A francia forradalom ideje alatt szinte teljes egészében elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépült.

Összegyűjtöttünk néhány képet az ikonikus épület történelméből, így láthatjuk, hogyan is festett hosszú évekkel ezelőtt a Mi Asszonyunk. 

Egyszerre hatezernél is több embert képest befogadni
Fontos elemei a hatalmas rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek
Kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel
Ez a kép 1819-ben készült a 63 méter magas székesegyházról
1864-ben pedig így festett a Szajna partjáról

Ez is érdekelhet:

Ritkán állítanak ilyen emléket a méltóságteljes hanyatlásnak

A természet még egy világvárosban is képes visszavenni, ami az övé, a fiatal francia fotós, Jonk pedig feltárja nekünk a magára hagyott épületek szépségét.

(Fotók: Getty Images)

gótikus | franciaország | tűz | ikonikus | jelkép

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom