Close
Durván megnőttek a balatoni szállásárak ezen a nyáron

Durván megnőttek a balatoni szállásárak ezen a nyáron

A nyári főszezonnak számító júliusban annak ellenére is jócskán drágultak a szállodák tavalyhoz képest, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb vendégük volt: leginkább, csaknem negyven százalékkal a balatoni árak nőttek.

A szállodák júliusi 29,7 milliárd forint bruttó árbevétele így is 42,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb ágazati elemzéséből.

Az elemzés idézi az STR Global társaság legfrissebb nemzetközi összevetését, amely szerint a kelet-közép-európai régióban – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a nettó Revpar mutatót (egy kiadható szobára jutó szállásdíj bevétel) tekintve 23,4 euróval Magyarország a harmadik helyen végzett Ausztria (33,6 euró) és Szlovákia (26,3 euró) mögött, Lengyelország (21,3 euró) és Csehország (16,6 euró) előtt.

A MSZÉSZ elemzésében idézett adatok szerint júliusban országosan 14,2 százalékkal, a balatoni régió működő szállodáiban 39,1 százalékkal nőtt a nettó átlag szobaár az egy évvel korábbihoz képest, és minden magyarországi régióban emelkedést mértek.

A legnagyobb, 39,1 százalékos növekedést a Balatonnál érték el, ahol 26 338 forint lett a nettó átlagos szobaár. A második az észak-alföldi régió, ahol 36,3 százalékkal 18 753 forintra nőtt a szobaár.

Az elemzés szerint júliusban főleg vidéken nyitottak újra a szállodák, a fővárosban a hotelek közel egynegyede maradt zárva, százhatvan nyitott ki a tavalyi kétszáztízzel szemben. Júliusban a szövetség adatai szerint országosan 902 szálloda üzemelt a múlt évi 1051-gyel szemben. Július végéig Magyarországon két új szálloda nyílt: a mátrafüredi Avar Hotel kilencvenhat szobával, és a Ramada by Wyndham Budapest City Center Hotel, ötvenkét szobával.

Kitértek arra: júliusban a vendégéjszakák száma országosan 42,3 százalékkal, Budapesten 83,6 százalékkal, a balatoni régióban 26 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 22,1 százalékkal maradt el a múlt évitől. Egyedül a Tisza-tavi régióban nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, 11,5 százalékkal.

Az elemzés szerint a belföldi keresletben meghatározó szerepet játszó SZÉP-kártya forgalma júliusban 5,2 milliárd forint volt, huszonkilenc százalékkal több a tavalyinál, az első héthavi 12,8 milliárd forint viszont 6,1 százalékkal kevesebb annál. A január–júliusi SZÉP-kártya forgalom a belföldi szobaárbevételnek csaknem negyven százaléka.

Július végéig a tíz legnagyobb beutazó piac mindegyikéről csökkent a szállodai vendégéjszakák száma. Júliusban a régióban vizsgált öt főváros – Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Varsó – között Budapest a nettó Revpar mutatót tekintve 19,3 euróval a második helyen végzett Bécs (22,4 euró) mögött, Pozsony (tizenkilenc euró), Varsó (13,8 euró) és Prága (13 euró) előtt.

A MSZÉSZ a havi ágazati elemzéseit 2010 óta készíti el, a jelentések elérhetőek a szövetség honlapján, a www.hah.hu oldalon.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay)

budapest | szállás | növekedés | balaton | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram