Close
Hála a jó híreknek, minden harmadik magyar komoly tervekkel vág neki a nyárnak

Hála a jó híreknek, minden harmadik magyar komoly tervekkel vág neki a nyárnak

Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.

A közlemény szerint míg tavaly a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között, az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára. A Szállás.hu idén februártól kéthetente végez reprezentatív kutatást az Ipsosszal a lakosság körében az aktuális trendek nyomon követéséhez.

“A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról napra gyarapodnak a nyári előfoglalások” – mondta Trepess Beatrix, a Szállás.hu közösségimédia- és pr-menedzsere a közleményben.

A tavaly ilyenkori foglalások többszöröse érkezik jelenleg a nyárra.

Az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum százezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak. Az átlagos foglalás négy éjszakára szól idén, míg tavaly két-három éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként három-négy fő.

A kutatás szerint tízből nyolc nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások harminchárom százaléka apartmanba szól, míg hotelbe huszonöt százalék.

Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből két fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (tizenegy-tizenkét százalék). Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra tíz-tizenkét százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (hét százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is.

A Szállás.hu előfoglalási adatai alapján a Balaton továbbra is népszerű, a foglalások harmincöt százaléka oda szól június–július–augusztus időszakra. A nyári top tíz belföldi úti cél között az első helyezett, és további három-négy település is a Balaton térségében van. A legkeresettebb Siófok, a foglalások ötödével. Az élmezőnyben van Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is. Régiós bontásban kedvelt Észak-Magyarország is, a foglalások 16,3 százalékával, a Nyugat-Dunántúlra eddig minden tizedik foglalás szól, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka. A kutatás a magyar 18–59 éves internetező lakosságra nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentatív.

Van egy jó ötleted, hogyan lehetne fellendíteni a turizmust? Most sokat nyerhetsz vele!

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay, Getty Images)

szállás | utazás | foglalás | magyarország | nyár

FOLYTASD EZZEL

Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Eltörli a korlátozásokat a magyarok egyik kedvenc téli úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram