Close
Hála a jó híreknek, minden harmadik magyar komoly tervekkel vág neki a nyárnak

Hála a jó híreknek, minden harmadik magyar komoly tervekkel vág neki a nyárnak

Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.

A közlemény szerint míg tavaly a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között, az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára. A Szállás.hu idén februártól kéthetente végez reprezentatív kutatást az Ipsosszal a lakosság körében az aktuális trendek nyomon követéséhez.

“A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról napra gyarapodnak a nyári előfoglalások” – mondta Trepess Beatrix, a Szállás.hu közösségimédia- és pr-menedzsere a közleményben.

A tavaly ilyenkori foglalások többszöröse érkezik jelenleg a nyárra.

Az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum százezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak. Az átlagos foglalás négy éjszakára szól idén, míg tavaly két-három éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként három-négy fő.

A kutatás szerint tízből nyolc nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások harminchárom százaléka apartmanba szól, míg hotelbe huszonöt százalék.

Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből két fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (tizenegy-tizenkét százalék). Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra tíz-tizenkét százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (hét százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is.

A Szállás.hu előfoglalási adatai alapján a Balaton továbbra is népszerű, a foglalások harmincöt százaléka oda szól június–július–augusztus időszakra. A nyári top tíz belföldi úti cél között az első helyezett, és további három-négy település is a Balaton térségében van. A legkeresettebb Siófok, a foglalások ötödével. Az élmezőnyben van Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is. Régiós bontásban kedvelt Észak-Magyarország is, a foglalások 16,3 százalékával, a Nyugat-Dunántúlra eddig minden tizedik foglalás szól, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka. A kutatás a magyar 18–59 éves internetező lakosságra nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentatív.

Van egy jó ötleted, hogyan lehetne fellendíteni a turizmust? Most sokat nyerhetsz vele!

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Norvégiában került elő egy skót kislány huszonöt éve tengerbe dobott palackpostája
Európa egyik legjobb állatkertje lett a budapesti
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom