Close
Kiderült, nyáron máshogy isszuk-e a kávét és mennyit vagyunk hajlandóak fizetni érte

Kiderült, nyáron máshogy isszuk-e a kávét és mennyit vagyunk hajlandóak fizetni érte

Nálad lecserélődik jegeskávéra a reggeli hosszúkávé nyáron? Vagy egyáltalán nem változtatsz évszakhoz igazodva? És árban mi nálad a lélektani határ?

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az időjárás nemigen befolyásolja a szokásokat:

az emberek 68 százaléka nyáron sem nagyon változtat rajta, a kávét ilyenkor is melegen issza. A magyar kávékedvelők 56 százaléka rendszeresen, illetve alkalmanként fogyaszt jegeskávét, a kutatás  szerint pedig a legtöbben ezt otthon készítik, ugyanis a túlnyomó többség nem szívesen fizet ezer forintnál magasabb összeget a jeges kávéért.

A kutatásban megkérdezett legfiatalabb korcsoport, a 18 és a 24 év közötti fiatal felnőttek több mint fele a nyári időszakban változtat kávézási szokásain, míg a hatvan év felettiek hetven százaléka ugyanúgy kávézik nyáron, mint a hűvösebb évszakokban.

Közölték, aki mégis változtat, az jellemzően kevesebb kávét iszik a nyári szabadsága, pihenése alatt (hét százalék), különösen igaz ez a legfiatalabbakra (tizennégy százalék). A napi hőmérséklet nem igazán befolyásolja a kávéválasztást: mindössze a válaszadók három százaléka teszi az időjárástól függővé, hogy hogyan kávézik.

Úgy tűnik, a legfiatalabb válaszadók hajlamosak kánikulában változtatni bevett szokásaikon: nyolc százalékuk változtat, és minél idősebb a válaszadó, ez annál kevésbé jellemző.

Bár a megkérdezettek több mint fele alkalmanként vagy rendszeresen fogyaszt jeges kávéitalt, a hűsítő kávék a fiatalok körében a legnépszerűbbek: míg a 18-24 évesek csupán 15 százaléka nem fogyaszt jegeskávét, addig ugyanez az arány a hatvan év fölöttieknél már 43 százalék. A fiatalok ráadásul nemcsak többet fogyasztanak, de többféle hideg kávéitalt is kipróbálnak, és nyitottabbak az édesebb verziók, például a fagylaltkávé iránt.

A kutatás alapján a legnépszerűbb ital a jeges cappuccino, ezt minden ötödik válaszadó fogyasztja, közel ugyanennyien választják a fagylalt kávét (19 százalék) és a jeges eszpresszót is (18 százalék). A fiatalabbak körében is a jeges cappuccino a legnépszerűbb, a harminc év alattiak közül minden harmadik válaszadó ezt issza legszívesebben.

Nemek közötti megoszlás is megfigyelhető az elemzés szerint: a férfiak 36 százaléka nem fogyaszt jeges kávéitalt, s ha igen, akkor is a tejmentes verziót választják, míg a jeges cappuccinót, a frappét és a fagylalt kávét inkább a nők részesítik előnyben. A válaszadók 76 százaléka otthon készíti el jeges finomságát, de kávézóban is szívesen fogyasztja 43 százalékuk, strandon 15 százalékuk, míg munkahelyen viszonylag kevesebben, a válaszadók 12 százaléka él ezzel.

Szintén kiderült, hogy a jegeskávét fogyasztók meglehetősen árérzékenyek: 78 százalékuk maximum ezer forintot hajlandó fizetni érte. A válaszadók 14 százaléka fizetne ezer forint feletti összeget egy jeges italért, míg hét százalékuk úgy nyilatkozott, hogy egy igazán jó kávé esetén nem számít az ár.

(A kutatást a Costa Coffee és a GKID Research Consulting a Coca-Cola HBC Magyarország megbízásából 2022 júliusában mintegy 4600 fogyasztó megkérdezésével készítette. Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

kutatás | magyarország | cappuccino | jegeskávé | felmérés

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram