A saláta szó hallatán hajlamosak vagyunk elképzelni egy nagy tálnyi fejessalátát. Látunk benne egy kevés uborkát, paradicsomot, sárgarépát. A saláta azonban ennél jóval tágabb fogalom, változatosságának pedig csak a képzelet szabhat határt.
Kevesen alkalmazzák a gyakorlatban, de a szezonális gyümölcsök remek alkotóelemei lehetnek. Az őszibarack szezonja most tart, a grillen készített szeletek pedig egészen új dimenzióba repíthetik a salátákat, legyenek csupán köretek, vagy vegetáriánus, esetleg vegán főételek.
A gyümölcs édessége és a grilltől kapott füstössége különleges ízvilágot ad.
Az őszibarackot könnyű elkészíteni a grillen, sűrű rostjai miatt ugyanis nem esik szét. Ráadásul pillanatok alatt elkészül, hogy aztán sajtok, olajosmagvak és ropogós zöldségek tökéletes társa legyen. Csupán egy kevés olívaolajjal kell lespriccelni, mielőtt a rácsra tennénk.
A gyümölcsben a hő hatására felszabadulnak a cukrok, és csodálatosan karamellizálják a barackot.
Fontos, hogy a grillezett barackhoz kemény gyümölcsöket válasszunk, mindkét oldalát süssük két-három percig közepes tűzön. Ügyeljünk arra, hogy direkt ne érje a gyümölcsöket a láng, mert akkor azonnal megégnek és keserűvé válnak. A grillről levéve fogyasztás előtt hagyjuk, hogy kihűljön. Előfordulhat, hogy túlsütjük és az őszibarack túlságosan puha lesz. Ebben az esetben tegyük félre és desszertként tálaljuk egy gombóc vanília fagylalt kíséretében.
A saláta összeállításakor érdemes kecskesajtot vagy fetát választanunk, mehet hozzá pirított mandula, friss zöldsaláta és mézes öntet. Szintén remekül illik hozzá a rukkola, a csemegekukorica és a paradicsom is, de gyakorlatilag bármelyik előre csomagolt salátakeveréket is feldobhatjuk vele.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
nyári | barack | saláta | konyhai | tipp
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!