Megváltoztak az utazási szokások, ide akarnak menni a legtöbben idén nyáron

Ezen a nyáron óriási az érdeklődés az olyan nem szokványos nyaralócélpontok iránt, mint Brüsszel, München vagy Varsó, és a top 10-es listára – negyvennyolc százalékos növekedési mutatóval – Budapest is felfért – olvasható a Portfolio cikkében

Ennek magyarázata az egyre sűrűsödő nyári hőhullámok és az elszálló szállodaárak mellett a megváltozó európai utazási szokásokban keresendő:

a mediterrán tengerpartok és a népszerű városok helyett inkább a kevésbé frekventált célpontokat választják az utazók.

A Bloomberg írta meg a Chase Travel adatai alapján, hogy a  foglalásokra építve London, Párizs és Róma még mindig az első számú úti cél, viszont a leggyorsabban növekvő nyári célpontok között olyan városok vannak, mint Brüsszel, München, Zürich vagy Varsó.

Szakértők szerint az elmozdulás oka az, hogy elszálltak az árak olyan klasszikus mediterrán nyaralóhelyeken, mint például az Amalfi-part. 2023-ban egy luxusszoba átlagos ára 1700 dollárra (kb. hatszázezer forintra) emelkedett, ami csaknem a kétszerese a koronavírus-járvány előtti 2019-es év 900 dolláros (kb. 320 ezer forintos) értékének. A másik legfőbb indokot a tömeg jelenti: tavaly nyáron megteltek a mediterrán európai tengerpartok, ezért már akkor elkezdődött egy trend, hogy északabbra vették az irányt az utazók. A Hollandiába irányuló foglalások 33 százalékkal, Ausztria felé 31 százalékkal, Németországba pedig 26 százalékkal nőttek – olvasható a Portfolio cikkében.

A Chase Travel adatai szerint ezek idén nyáron a leggyorsabban növekvő európai városi célpontok:

  • Brüsszel
  • München
  • Zürich
  • Varsó
  • Amszterdam
  • Bécs
  • Shannon
  • Zágráb
  • Prága
  • Budapest

(Forrás: Portfolio, fotók: Getty Images)

megváltozik | lista | úti cél | célpontok | utazás

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom