Ritkán adódik ilyen lehetőség: megnézheted az óriástobozú fenyők szüretét

Ebben az évben is nyitvatartási időben tartja a tobozszüretet a Folly Arborétum, ahol vezetett séta és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket november 7-én Badacsonyörsön.

Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. Rossz idő esetén az eseményt november 14-én tartják – olvasható a tájékoztatóban.

Egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők (Pinus coulteri) tobozszüretének megtekintése, mivel a fák tíz-tizenöt méter magasak, érett tobozaik pedig harminc-negyven centiméter hosszúak és tíz-húsz centiméter szélesek is lehetnek. A Folly Arborétumban található egyik példány már nyolcvanéves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa hatvanéves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az ötven-hatvan  évet, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már negyvenéves.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, azok nem vihetők el, de a szüret napján az arborétum egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba a látogatóknak.

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett séta is kíséri. A sétán Folly Réka tulajdonos mesél az arborétum történetéről és kincseiről. A gyerekek pedig kalandos séta során megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozáson levél- és terméskarkötőket is készíthetnek.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint négyszáz tűlevelű és kétszáz lombos fa- és cserjeféle virul.

Ez is érdekelhet:
Így lesheted meg a vadludakat Tatán

Limitált létszámú szakvezetéses túra is lesz.

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay)

ajánló | Badacsonyörs | program | toboz | nyilvános | óriástoboz

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom