Olyan tetőbár nyit szombaton Budapesten, aminek a kilátásától libabőrös leszel

A főváros legújabb, a budai vár egyetlen skybarja, a White Raven skybar & lounge július 23-án nyitja meg kapuit. A Mátyás templom tőszomszédságában elhelyezkedő, Budapest legmagasabban fekvő ötcsillagos hoteljének tetején, a liftből kilépve elénk táruló város látványa olyan élményt kínál, amit nehéz felülmúlni.

A White Raven skybar & lounge pazar panorámája mellett a különleges koktélok, ételkínálatok és hangulatos dizájnmegoldások együttesen okoznak gyönyört.

Budapest olyan pillanatai és színei mutatkoznak meg innen, melyek mostanáig rejtve maradtak a szem elől.

A Margitsziget egy eddig senki számára nem látható szögből csodálható meg, míg a Duna grandiózusabb, mint valaha.

Az első vendégek között lehettünk, akik megpillanthatták ezt a látványt és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy – jó értelemben – sokkoló pillanatokat okoztak a liftből kilépés utáni másodpercek. Azok után meg pláne, hogy megtudtuk, két héttel ezelőtt még kvázi építési területként volt nyilvántartva a terasz.

Évtizedes álomként valósult meg a skybar egy olyan helyen, ahol előtte néhány kiváltságost tekintve még senki sem járt – közülük többen megjegyezték, vétek lenni mások elől rejtve hagyni. Szerencsére nem is hagyták.

A kivitelezés 2019-ben kezdődött, melyet a Covid miatt egy időre be kellett fagyasztani. A kialakítás során az eredeti épület sziluettjét nem léphették túl, plusz mivel világörökségi védelem alatt áll a várban a Hilton, a látképet sem lehetett megváltoztatni.

A kínálatot illetően a bárételeket és főként a koktélokat húzták alá vastaggal a menüben. A White Raven hét, kifejezetten ide tervezett különleges signature koktélját Barta Mátyás bar manager és Schök Norbert közösen alkotta meg. Az itallapon a signature koktélok esetében nem szokványos koktélneveket olvashatunk, hanem tulajdonságokat, a személyiségünket meghatározó szavakat: erő, kitartás, bátorság, hit, akarat, becsület és alázat.

A holló hét faroktollának legendájához kapcsolódó hét italt egy kéthetes workshop keretében fejlesztették ki. Napi tíz óra kísérletezés a pult mögött, majd további négy-öt órányi tervezés és értékelés – így minden italból egy önálló performansz lett. „A koktélok neveit a holló faroktollaihoz kapcsolódó mondakörből kölcsönöztük, és a nevek nem zsákbamacskák: a koktélok színe, hangulata, tálalása és élménye mind a nevek alátámasztására jött létre. Én nem nagyon hiszek a félmegoldásokban, így addig csiszolgattuk, tologattuk, redukáltuk és emeltük az összetevőket, amíg a teljes koktélsor kerek egésszé nem érett” – mesélte Barta Mátyás az italok megalkotásának menetét.

A koktélok mellett a skybar gasztronómiai élményének másik fontos pillére az, amit Maráczi Imre, culinary director és Graur Zoltán, culinary chef a tányérokra varázsol. „Ritka lehetőség, hogy egy minden érzékszervre ható skybar étlapját álmodhattuk meg. Így rögtön a rajtnál tele voltunk ötletekkel. Összedugtuk a fejünket a csapattal,
és a koncepciókat Graur Zoltán culinary chef Kanyó András, executive chef szakmai iránymutatása mellett varázsolta a tányérokra. A White Raven étlapján bárételek találhatóak; igyekeztünk minden egyes fogással valami újat alkotni, amely a Mátyásék által megálmodott elképesztő signature koktélok méltó kísérője lesz. És hogy mi lebegett előttünk, amikor nekiláttunk? Csak az, ami mindig: olyat csinálni, ami máshol nincs” – mondta Maráczi Imre, akinek utolsó mondatai nem csupán a gasztronómiai élmény alapvetéseit jelentették, hanem a belsőépítészeti megoldásokat is.

A 3D-s kerámia mozaikok a Mátyás-templom Zsolnay csempéinek kistestvérei. A bár italtartóként szolgáló hátfala pedig a templom ólomüveg ablakaira utal vissza. Az asztalok és székek elrendezése úgy van megtervezve, hogy bárhova is ül az ember, a kilátás nem marad rejtve előle. A kortárs bárpult szuper találkozópont ismeretleneknek is, de ha sokadmagával érkezik az ember, a nagyméretű lounge körasztalok körül már-már szeparálva, csoportosan is kényelmesen. Mindez Nathalie Rottenburg keze munkáját dicséri. A spanyol születésű, Braziliában felnőtt hoteldizájn-specialista 2015 óta dolgozik együtt a Danubius szállodalánccal és a bejáratott munkakapcsolat abszolút meggyőző: makulátlan, mégis élettel teli élmény. A White Raven skybar & lounge a Danubius Hotels tulajdonában és üzemeltetésében áll, és július 23-án tárja szélesre kapuit a lélegzetelállító élményekre nyitott nagyközönség előtt.

Kolosszális kilátás, fenséges italok, megkapó szabadtéri hangulat – a tetőtéri bárok olyasmit tudnak, amit a beltériek aligha; megmutatni Budapest egy másik oldalát. Felülről megismerheted a várost, miközben egy pohár italt a kezedben tartva a szél cirógatja a hajadat. Mutatjuk a kedvenceinket.

mátyás templom | koktél | skybar | kilátás | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom