Meglehet a világon az első magyar, aki nyolcezer méteres hegycsúcsról síel le

Győrffy Ákos nagyon extrém vállalkozásba kezdett: a világ nyolcadik legmagasabb hegyéről akar lesíelni.

A sikeres Kalifa Ibn Szína Expedíció után Győrffy Ákos a 8163 méter magas nepáli Manaszlut (Szellemhegyet) tervezi megmászni, majd a főcsúcsról lesíelni;

ezzel ő lenne az első magyar, aki nyolcezer méter feletti magasságból ereszkedik le sítalpakon.

Győrffy Ákos gépe péntek este száll fel a ferihegyi reptérről, a nepáli Manaszlu alaptáborát a tervek szerint tíz nap múlva, az őszi hegymászó szezon legelején éri el. Ezután megkezdi az akklimatizációs köreit, hogy felkészülhessen a csúcstámadásra.

Az elmúlt években vitatott volt, hogy hol található a himalájai hegyóriás valódi csúcsa (true summit). A vitát Eberhard Jurgalski indította, aki 1981 óta vezeti az egyik, nyolcezres hegyekkel foglalkozó adatbázist, így többek között a Manaszlun megfordult expedíciókról is sok információval rendelkezik.

Jurgalski abból a fotóból indult ki, amelyet az 1956-os japán expedíció készített: ezt a fotót hasonlította össze az évek alatt kapott csúcsfotókkal, és több szakmabeli hozzáértővel együtt megállapította, hogy nem ugyanott készültek.

Sok hegymászó nem is volt tisztában azzal, hogy nem a főcsúcsot érte el. Ők az előcsúcson vagy annál lejjebb álltak meg, abbahagyták a mászást ott, ahol az előre rögzített kötelek véget értek, mert a felfelé mászás során nem látszik a főcsúcs, a serpákra, csapattársakra hagyatkozva pedig azt hitték, ott található a valódi csúcs. A köteleken túl csak kevesen merészkedtek.

A korábbi adatok alapján mintegy 2200-an mászták meg a Manaszlut, azonban a legújabb elemzések és felülvizsgálatok alapján megközelítőleg csak százan állhattak a valódi csúcson.

A hosszas vitát végül 2021 őszén egy drónfelvétel döntötte el, amelyen tisztán látszik oldalról, hogy a hegymászók nem a valódi csúcsra értek fel. Beigazolódott az is, hogy a japán expedíció a valódi csúcsot érte el. A hivatalos nemzetközi Himalayan Database be is jelentette a felvételek kielemzése után, hogy 2022-től csak a valódi csúcs számít érvényes mászásnak.

A jelenlegi információk szerint eddig huszonnégyen síeltek le a Szellemhegyről, de nincs bizonyíték arra, hogy ők a főcsúcsról indultak volna. Éppen ezért hatalmas eredmény lenne, ha Győrffy Ákos sikerrel járna, hiszen nincs kizárva, hogy ő lenne a világon az első, aki lesíel a valódi csúcsról.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

hegymászás | manaszlu | nepál | nyolcezres | síelés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom