Ez az ókori Róma legnagyobb makettje, amit hamarosan bárki megnézhet

A hatalmas, 400 négyzetméteres makett szerepelt a Gladiátor című filmben is.

Il Plastico” névre hallgat az a 20 x 20 méteres városmakett, amelyet Italo Gismondi építész készített, és ami a császárkori Rómáról készült legnagyobb modell.

A Plastico madártávlatból mutatja be a várost, méghozzá annak a legnagyobb kiterjedése idején, I. Constantinus (vagy Nagy Konstantin) uralkodása (306-337) alatt. A mintegy 1200 hektáros területet tehát 400 négyzetméterre képezték le ebben a kézzel készített makettben, és felvonultat mindent, amit ma a birodalom központjának akkori állapotáról tudunk, így minden egyes környéket alaposan megszemlélhetünk.

Jó hír, hogy nemcsak a fenti videón, de hamarosan testközelből is megnézhetjük a Plasticót, ugyanis a makettnek otthont adó Museo della Civiltà Romana 2025-ben ismét megnyitja a kapuit.

A makettet természetesen nem egyedül fabrikálta Gismondi, az elkészítésében muzeológusok csapata segítette. Az újranyitás kivételes lehetőségnek ígérkezik a római civilizáció tanulmányozására, mindössze egy rövid metróútra Róma központjától.

építészet | ókor | makett | történelem | róma

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom