Close
Paradicsomi strandokkal várnak az olasz Maldív-szigetek

Paradicsomi strandokkal várnak az olasz Maldív-szigetek

Salento festői tengerpartjának köszönhetően méltán érdemelte ki az olasz Maldív-szigetek címet.

A Puglia közigazgatási egységéhez tartozó, a Jón-tenger partján fekvő terület gazdag kulturális örökséggel is büszkélkedhet, amelyre a kultúrák keveréke hatott, de nemzeti parkjai és tengeri rezervátuma is mágnesként vonzza a turistákat.

Régió két tenger találkozásánál

A Porto Cesareo ideális célpont a merüléshez, a tengerfenéken csodálatos növények és állatok figyelhetők meg. Szintén érdemes felkeresni a városhoz tartozó kisebb szigeteket is, amelyek némelyikét még úszva is meg lehet közelíteni.

Érdemes felvenni a radarunkra Gallipolit is, melynek történelmi központját egy ötszáz éves hídon elérhető erőd alkotja. Kihagyhatatlan látnivalója még a Sant’Agata katedrális és a Spiaggia della Purità strand is, a Punta Ristola hegycsúcs pedig napfelkeltekor és naplementekor a legmesésebb. Ha Salento régióban járunk, érdemes egy hajókirándulás során bebarangolni a Jón-tengert, ahol parányi szigetek és drámai sziklák és ősemberek által lakott barlangok váltják egymást.

Ékszerdobozok és kulturális központok

Salento Adriai-tenger felöli oldala kevésbé látványos, sokkal zordabb vidékeket tartogat, amelyeket sznorkelezéssel vagy sziklamászás közben lehet felfedezni, de a gyakorlott merülők kipróbálhatják a Grotta della Poesia természetes úszómedencéjét is. Igazi ékszerdobozokat azonban ott is találhatunk. Ilyen például Otranto, amelynek fehérre meszelt házai az azúrkék tengerre néznek. Történelmi központjába a Porta di Terra kapun keresztül lehet belépni.

Ha elhagyjuk a közvetlen tengerpartot, olajfákat, szőlőültetvényeket és tipikus vidéki olasz házakat láthatunk. A régió legnagyobb városa Lecce, ami kulturális központként is működik múzeumainak és egyetemének köszönhetően. Barokk stílusú központja a napfényben a rózsaszín árnyalataiban is tündökölhet. Főterén egy amfiteátrum található, amelyet csupán egy évszázaddal ezelőtt tártak fel részlegesen.

Salentóban a tradicionális olasz konyha remekei mellett sok halat, tenger gyümölcseit, burratát, friss zöldségeket kóstolunk. Igazi kuriózumuk a pirított csicseriborsóval készült tésztájuk és a puccia nevű lepénykenyér, amelyet általában kézműves sajtokkal, pácolt húsokkal és zöldségekkel töltenek meg.

Gyönyörű olasz helyekből nincs hiány. Ebben és ebben a cikkünkben olyanokat mutatunk amelyek garantáltan nem voltak még fenn a radarodon.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

salento | Lecce | olaszország | tenger | tengerpart

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram