Close
Egy XIV. századi olasz falu került elő egy tó mélyéről

Egy XIV. századi olasz falu került elő egy tó mélyéről

Fantasztikus látvány, elképesztő történet.

Olaszország északi részén, az osztrák határ közelében található a Resia-tó (avagy, ahogy a határ másik oldalán hívják, Reschen-tó). Az ottani víztározó javítási munkálatai során ideiglenesen lecsapolták a tavat, így felszínre bukkant a tó fenekén fekvő egykori falu, Curon,

amelyből lélegzetelállítóan szépen emelkedik ki egy XIV. századi templom tornya.

Templomtorony 1357-ből egy tó közepén

Curont, 1950-ben árasztották el, amikor a hatóságok úgy döntöttek, hogy a lakosok tiltakozása ellenére gátat építenek és egyesítenek két közeli tavat. Akkor mintegy százhatvan ház került víz alá, a helyiek egy része egy új, a közelben létrehozott faluba költözött.

Azóta a tó és az elsüllyedt falu nyáron népszerű a kirándulók körében, télen pedig a látogatók a befagyott tó jegén keresztül sétálhatnak, vagy korcsolyázhatnak a toronyig.

A munkálatok miatt pedig most maga a falu is felszínre került.

Nem is olyan rég, negyven év után előbukkant a vízből egy templom Mexikóban, a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív viszont épp most omlott össze.

(Forrás: Telex, fotók: Getty)

torony | | osztrák | templom | curon

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram