Close
Újabb csodálatos természeti képződmény tűnt el örökre

Újabb csodálatos természeti képződmény tűnt el örökre

A turistamágnes boltív nincs többé. 

Természetes erózió miatt összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív – jelentette be az ecuadori környezetvédelmi minisztérium. A minisztérium által közzétett fotókon látható, hogy a lenyűgöző természetes kőhídból mindössze a két tartóoszlop maradt meg. A sziklaomlásban nem sérült meg senki.

A Darwin-sziget központjától egy kilométerre található tengerparti sziklaképződmény környékét búvárok a földkerekség legjobb merülőhelyének tartják,

ahol ritka, különleges tengeri élőlényeket lehet látni, köztük cetcápákat, tengeri teknősöket, delfineket, sokféle egzotikus halat.

A boltív mágnesként vonzza a turistákat is, de a szárazföld felől nem (volt) látogatható a szigorú természetvédelmi szabályok miatt. A sziklaboltívet Charles Darwinról nevezték el, aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyek életét;

ez a kutatás szintén közrejátszott az evolúciós elmélet megalkotásában.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem láthatók fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.
Galápagos négy nagyobb szigetét harmincezer ember lakja.

Sajnáljuk, hogy újabb természeti csoda tűnt el többezer kilométernyire tőlünk; a közvetlen közelünkben viszont holnap újranyílik Budapest kedvenc tengerpartja, és az is kiderült, hová szeretnénk utazni leginkább.

(Forrás: Index, fotók: Getty)

charles darwin | darwin-boltív | világörökség | darwin | galápagos

FOLYTASD EZZEL

A világ legszebb hegyeit egyszer az életben látni kell – Ezeket járd végig!

Ez a weboldal nagy segítség lehet, ha külföldre költöznél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom