Ez a dizájnétterem a lelke egy olasz kisvárosnak

Modena tartományt elsősorban a Ferrari-múzeumról ismertük, de versenypályája is van, és még egy Stefano Modena nevű versenyzője is volt. Most viszont a közeli Formigine egy kis ékszerdobozába kirándulunk el.

Modena szomszédságában, bő tíz kilométerre a várostól találjuk Formigine 34 ezres kisvárosát, és annak Le Loggette nevű éttermét, amelynek a borospincéjét az Ambientevario dizájnerei tervezték.

A „Loggette” kifejezés a városka történelmi központjában található Piazza della Repubblica alatti terekre utal, melyeket az önkormányzat a közelmúltban különleges hellyé alakított, ahol a terület örökségét mutatják be, illetve a helyi hagyományokat, ünnepeket és kulináris termékeket. Sejthető, hogy nem volt egyszerű felújítani ott egy éttermet, amely borospincével és saját üzlettel is rendelkezik.

Mivel sem a padlón, sem a mennyezeten nem lehettek változtatások, az Ambientevario a falakra és a bútorokra összpontosított. Az egyszerű, sötétzöldre festett falak – amelyek szándékosan megmaradtak tökéletlennek a történelmi jellegük megőrzése érdekében –kötik össze a földszinten a négy egymásba nyíló szobát, amelyek a karzatokra nyílnak, és mindegyik egyedi célt szolgál.

Itt, az étteremtől a boltig tárul fel a környék története és kulináris kiválóságai.

Bútornak hangulatos asztalokat választottak, amelyek az étkezésre, mint vérbeli olasz művészetre, a nap fénypontjára invitálnak. Az asztalokhoz pedig Marcello Ziliani Lisa dizájnszékei kerültek, melyeket az S-CAB számára tervezett, és amelyek az 1950-es és 1960-as évek belső tereinek elegáns atmoszférájából merítenek ihletet.

Köszönhetően a felújításnak az egykor szórványos, ideiglenes rendezvények helyszíne mára a város szimbólumává vált. A Le Loggette lágy vonalaival, íveivel és üvegtábláival modernebb és barátságosabb lett, az összekapcsolt terek befogadóbbak, miközben megmaradt az intimitás érzése is.

Egyszerre retro és otthonos, ahol a meghitt hangulatot teremtő derengő fények körül puha színek – a karcsú, csővázas Lisa székek narancssárga, olívazöld és szatén sárgaréz felületei – tűnnek föl.

A nyugodt, a hétköznapokba is ünnepélyességet csempésző ebéd után pedig akár magunkkal is vihetünk egy falatnyi Formiginét, ha választunk valamit az étterem boltjából.

(Forrás: Clara Buoncristiani, fotó: Fabio Bascetta)

olaszország | dizájn | Le Loggette | Modena | design

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom