Close
Megteltek az olaszországi bárok teraszai hétfőn

Megteltek az olaszországi bárok teraszai hétfőn

Három hónap vasszigor után ma ünneplik az újranyitás első napját az olaszok.

Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai hétfőn a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel, írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

Majdnem 48 millió olasz érint a korlátozások február elsejétől bevezetett oldása; a napsütés is segítette az újranyitás első napján a római bárok, kávéházak és éttermek üzemeltetőit, mivel a jó időben azonnal megteltek a szabadtéri teraszok, egyelőre ugyan kizárólag helyiekkel.

“Teljesen más a pultnál beszélgetve vagy ülve fogyasztani a csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárban, az utcán állva”

– mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége az MTI-nek. A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak.

“Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk”

– hangoztatták, bejelentve, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz. Húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátó egységek. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak. Majdnem 300 ezer bár, kávéház, étterem nyitott meg ismét, ami az ágazatban dolgozó üzlethelységek nyolcvanegy százalékának felel meg. A legtöbb, 51 ezer, Lombardia tartományban lépett munkába, Lazióban 33 ezer bár és étterem működik ismét.

Milánóban azonban több vendéglő zárva maradt hangoztatva, hogy forgalmuk hatvanöt százalékát este termelik, a napközbeni nyitvatartás nem segít rajtuk. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, közöttük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly negyvennyolc százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró elveszítését jelenti. A kereskedelmi központok eladása harminc százalékkal esett vissza. A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint három százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátásokat már lassan egy éve megtiltották.

A múzeumok jelenleg hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva. A Vatikáni Múzeum nyolcvannyolc nap után nyitott újra, ennél hosszabb ideig csak a második világháborúban tartott zárva. Hasonlóan a Colosseum és a Forum Romanum is látogatható: kötelezőnek számít az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk és a biztonsági távolság betartása. Alfonsina Russo, a Colosseumot és a Forum Romanumot fedő régészeti park vezetője a hétvégi nyitást sürgette, hangsúlyozva, hogy jelenleg majdnem kizárólag rómaiakat várnak, és ők hétközben nem tudtak a Colosseumba látogatni.

Torinóban az egyiptomi múzeum előtt hosszú sor kígyózott a szombaton regisztrált látogatókkal: a korábban napi 12 ezer látogatót számoló múzeum az első nap 1200 személyt fogadott, minden látogató között kétméteres távolság biztosításával. Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés. A firenzei Uffizi Képtár már egy hete nyitva tart, mivel Toszkána korábban oldhatta a szigorításokat: az első héten 7300 látogatót számoltak az Uffiziben, amely 2019-t több mint négymillió látogatóval zárta.

Az olaszországi múzeumok az első járványhullám során, március és június között zárva tartottak. A nyári nyitást novembertől követte az újabb zárás. Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar:

kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Egy fiatal séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
Nyolc budapesti étterem, ahol a legjobb levesekbe kanalazhatunk
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom