Close
„Olyanok ezek az apró, dobozszerű svéd házak, mint a kincsesládák”

„Olyanok ezek az apró, dobozszerű svéd házak, mint a kincsesládák”

Mondja erről a diszkréten hívogató svéd nyári lakról a tervezője. Mi pedig nem túl diszkrét lelkesültséggel el is fogadnánk a hívogatást.

Johan Sundberg tervezte meg ezt a szándékosan letisztult nyári házat Skåne lenyűgözően szép természetvédelmi területénél. A ház egy Amerikában élő svéd családnak készült: a szülők ezen a környéken nőttek fel, és szerették volna ugyanazt a tájat élvezni most is, mint amit gyermekkorukban.

Az építész pedig úgy döntött, hogy lehetőleg egy egyáltalán nem látványos épületet tervez, ugyanis itt maga a természet a látvány, ami a Balti-tengerre néző teraszban csúcsosodik ki. A Sommarhus H névre keresztelt épület így a tervező szerint

“finom és letisztult válasz a természetre. Egy szimpla doboz, ami ha közelebbről megnézzük, talán már nem is annyira szimpla és egyszerű.”

“Úgy szeretek gondolni ezekre az apró, dobozszerű házakra, mintha kis kincsesládák lennének, amiben mondjuk az ékszereidet vagy a kedvenc órádat tartod. Kívülről és távolról talán egyszerű és puritán, viszont ha közelebb lépünk és figyelmesen megnézzük, nagyon érdekes dolgokat találunk benne.”

A ház a svédeknél kedvelt vörösfenyőből épült: a választás egyszerre fenntartható, illeszkedik a természetbe, és csodás textúrákat ad. A ház két részre oszlik: a bal oldali részen vannak a hálószobák és egy déli fekvésű szauna, ami a tengerpartra néz, a másik oldalon pedig egy amerikaikonyhás étkezőt és nappalit találunk, ami tolóajtókon keresztül nyílik a teraszra.

Az enteriőr berendezéséért szintén Sundberg felelt, és nem nehéz látni, mennyire összhangban van a letisztult, skandináv külsővel. A kevés kirívóbb bútorok egyike egy lógó szekrény, mely az építész saját tervezése.

“Szeretném, ha az általam tervezett épületekben megmaradna az emberi faktor. Én azoknak tervezek, akik tényleg a házban fognak élni, és szeretem őket meglepni egy-két olyan részlettel, amelyek olykor felülmúlják az elvárásaikat.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Markus Linderoth) 

ház | skandináv | svéd | nyári lak | nyaraló

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom