Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

A National Coffee Association szerint a kávé az amerikaiak kedvenc itala, még a vizet is megelőzi a listán. Friss hazai eredményünk most nincs, de gyaníthatóan itthon is az élmezőnyben tanyázik a fekete.

Egy 2017-es tanulmányból kiderül, hogy egy átlag amerikai körülbelül 200 milligramm koffeint visz a szervezetébe naponta, ami még belefér az egészségügyi szakértők ajánlásába.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ugyanis napi 400 milligrammnál nem ajánl több koffeint egészséges felnőttek számára – ez pedig nagyjából négy-öt csésze kávét jelent.

De vajon elég koffeint fogyasztasz ahhoz, hogy átvészeld a napot? Vagy túl sokat iszol, amiért aztán éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kávéból?

Ezekre a kérdésekre adunk választ.

– Körülbelül 100-150 milligramm – ami egy-másfél csésze kávénak felel meg – koffeinre van szüksége az embernek az úgymond egészséges energialökethez, bár ez természetesen egyénfüggő – mondta Astrid Nehlig, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatási igazgatója a Wall Street Journalnak.

– A kávé elkortyolgatása (vagy ledöntése) után általában öt percig tart, amíg az "beindul" és kifejti a hatását, majd úgy 15 és 120 perc között válik optimálissá – folytatta Nehlig. Tanulmányok kimutatták, hogy a koffein számos szempontból előnyös lehet. Egy egészségügyi folyóiratban 2023. októberében megjelent publikációból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak koffeintartalmú italokat, kevésbé voltak törékenyek, és a későbbi életük során jelentősen jobb fizikai funkciókkal rendelkeztek.

Eközben egy 2023. márciusi tanulmány a kávé jó és rossz tulajdonságait is megállapította. A New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat írása szerint legalább egy csésze kávé napi fogyasztása pozitívan befolyásolja a testmozgást, de negatívan hat az alvásra. Emellett növelheti a heves szívdobogás egy bizonyos típusának kockázatát is. Azokon a napokon, amikor kávét fogyasztottak, a kísérletben résztvevők átlagosan 1058 lépéssel többet tettek meg, mint a kávé nélküli napokon. A kávés napokon azonban 36 perccel kevesebbet is aludtak.

A kávét fogyasztók általában motiváltabbak a testmozgásra és jobban is teljesítenek, amikor eljön a mozgásidő, de a kutatás vezető szerzője, Dr. Gregory Marcus kardiológus és orvosprofesszor a CNN-nek elárulta, hogy "nem szabad az edzésteljesítmény fokozása érdekében energiaitalokat vagy nagy dózisú koffein fogyasztani."

Szakértők szerint körülbelül négy-hat óra kell ahhoz, hogy az elfogyasztott koffein felét teljesen feldolgozza a szervezet, de genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogy mennyire lassan vagy gyorsan metabolizálódunk.

Dr. Frank Hu táplálkozástudományi és epidemiológiai professzor elmondta, hogy a legjobb koffeinforrásnak a cukrozatlan kávé vagy tea számít, illetve ezeknek az italoknak egyéb előnyei, például gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Lényeg a lényeg: az egészséges koffeinlökést a legtöbb ember számára már egy-másfél csésze kávéval is el lehet érni, a hatást 15 és 120 perc elteltével fejti ki, úgyhogy ennek megfelelően érdemes tervezni a napot.

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt. A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

csésze | fogyasztás | mennyiség | optimális | kávé

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom