Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

A National Coffee Association szerint a kávé az amerikaiak kedvenc itala, még a vizet is megelőzi a listán. Friss hazai eredményünk most nincs, de gyaníthatóan itthon is az élmezőnyben tanyázik a fekete.

Egy 2017-es tanulmányból kiderül, hogy egy átlag amerikai körülbelül 200 milligramm koffeint visz a szervezetébe naponta, ami még belefér az egészségügyi szakértők ajánlásába.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ugyanis napi 400 milligrammnál nem ajánl több koffeint egészséges felnőttek számára – ez pedig nagyjából négy-öt csésze kávét jelent.

De vajon elég koffeint fogyasztasz ahhoz, hogy átvészeld a napot? Vagy túl sokat iszol, amiért aztán éjszakánként nem tudsz rendesen aludni? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kávéból?

Ezekre a kérdésekre adunk választ.

– Körülbelül 100-150 milligramm – ami egy-másfél csésze kávénak felel meg – koffeinre van szüksége az embernek az úgymond egészséges energialökethez, bár ez természetesen egyénfüggő – mondta Astrid Nehlig, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatási igazgatója a Wall Street Journalnak.

– A kávé elkortyolgatása (vagy ledöntése) után általában öt percig tart, amíg az "beindul" és kifejti a hatását, majd úgy 15 és 120 perc között válik optimálissá – folytatta Nehlig. Tanulmányok kimutatták, hogy a koffein számos szempontból előnyös lehet. Egy egészségügyi folyóiratban 2023. októberében megjelent publikációból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak koffeintartalmú italokat, kevésbé voltak törékenyek, és a későbbi életük során jelentősen jobb fizikai funkciókkal rendelkeztek.

Eközben egy 2023. márciusi tanulmány a kávé jó és rossz tulajdonságait is megállapította. A New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat írása szerint legalább egy csésze kávé napi fogyasztása pozitívan befolyásolja a testmozgást, de negatívan hat az alvásra. Emellett növelheti a heves szívdobogás egy bizonyos típusának kockázatát is. Azokon a napokon, amikor kávét fogyasztottak, a kísérletben résztvevők átlagosan 1058 lépéssel többet tettek meg, mint a kávé nélküli napokon. A kávés napokon azonban 36 perccel kevesebbet is aludtak.

A kávét fogyasztók általában motiváltabbak a testmozgásra és jobban is teljesítenek, amikor eljön a mozgásidő, de a kutatás vezető szerzője, Dr. Gregory Marcus kardiológus és orvosprofesszor a CNN-nek elárulta, hogy "nem szabad az edzésteljesítmény fokozása érdekében energiaitalokat vagy nagy dózisú koffein fogyasztani."

Szakértők szerint körülbelül négy-hat óra kell ahhoz, hogy az elfogyasztott koffein felét teljesen feldolgozza a szervezet, de genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogy mennyire lassan vagy gyorsan metabolizálódunk.

Dr. Frank Hu táplálkozástudományi és epidemiológiai professzor elmondta, hogy a legjobb koffeinforrásnak a cukrozatlan kávé vagy tea számít, illetve ezeknek az italoknak egyéb előnyei, például gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Lényeg a lényeg: az egészséges koffeinlökést a legtöbb ember számára már egy-másfél csésze kávéval is el lehet érni, a hatást 15 és 120 perc elteltével fejti ki, úgyhogy ennek megfelelően érdemes tervezni a napot.

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt. A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

mennyiség | kávé | sok | optimális | csésze

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom