Close
Egyetlen trükkel lesz mindig isteni az eszpresszó

Egyetlen trükkel lesz mindig isteni az eszpresszó

A jó eszpresszónak erős, kellemes illata van, amely csokoládé, karamell és gyümölcs jegyeket tartalmaz. Jól kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkezik, amely egyszerre édes és keserű, textúrája gazdag, testes. A tökéletes eszpresszónak vastag krémes réteg van a tetején, amely vörösesbarna színű és bársonyos.

A krémes réteg a kávé ízének és aromájának esszenciája. Arra utal, hogy a kávét milyen minőségű kávébabból főzték. A főzési folyamat során keletkezik, amikor a forró víz nagy nyomás alatt préselődik keresztül a tömörített, finomra őrölt babon. Ennek következtében szén-dioxid szabadul fel és keveredik a kávéolajokkal.

Ez létrehozza létre ezt a csodálatosan krémes réteget.

Egy kávészakértő szerint azonban ezt a krémes réteget ha eltávolítjuk, teljesen más kávéélményben lesz részünk, hiszen az italunk veszít a keserűségéből.

A krémes réteget a kávéba is belekeverhetjük,

ekkor is veszít a keserűségéből, miközben az ízvilága kiegyensúlyozottá válik.

Minél finomabb őrlésű kávébabot használunk, annál erősebb és keserűbb eszpresszót és krémet kapunk. A durvábbra őrölt változat esetén a keserűség csökken az italban, a krémes réteg pedig vékonyabb lesz, amit könnyebb egyenletesen elkeverni.

Fontos azonban, hogy ne essünk a másik végletbe, a túlságosan durvára őrölt kávéból ugyanis gyenge fekete készíthető.

(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)

praktika | trükk | tipp | konyhai praktika | eszpresszo

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram