Close
Ezért nem jó rögtön ébredés után kávézni

Ezért nem jó rögtön ébredés után kávézni

Egy alvás szempontjából borzalmasan végződött, forgolódásokkal, bárányszámolással és hánykolódásokkal teli éjszaka utáni reggelen rendszerint azonnal egy erős kávé kell ahhoz, hogy legalább kicsit hasonlítsunk egy igazi emberre. De vajon tényleg ez a legjobb időpont a kávézásra?

Bármennyire is természetesek tűnik, valójában csak rontunk a helyzeten. A reggeli koffeinlöket ugyanis nem a legjobb ötlet a nap beröffentéséhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne igyunk kávét a nap folyamán, csak azt, hogy előbb adjunk magunknak egy esélyt arra, hogy felébredjünk – bármennyire is lehetetlennek tűnik a feladat.

A „kávé időzítése” azt sugallja, hogy a koffeinfogyasztás néhány órával felkelés után ideális.

Például egy reggel fél hetes szemkipattanás után az első kávé vagy eszpresszó úgy fél tíz körül érkezzen, bár a legjobb igazából fél tizenkettő lenne.

Az elsődleges stresszhormonunknak számító kortizol a kora reggeli órákban éri el „teljesítőképessége” csúcspontját; elősegíti az ébrenlétet, és megadja azt a lökést, amire szükségünk van a felkeléshez. Onnantól kezdve a nap folyamán folyamatosan csökken hatása, míg éjfélkor el nem éri a legalacsonyabb szintjét.

Vagyis, a kora reggeli időszak az, amikor a legkevésbé van szükség koffeinre.

Még abban az esetben is felpörögnek a hormonok, ha az előző éjszakai alvás pocsékra sikeredett. A kulcs az, hogy addig érdemes meglovagolni a természetes lökést, ameddig csak lehet, majd olyan időpontban fogyasztani a koffeint, ami segít átvészelni a délutáni holtpontot.

Természetesen óvatosnak kell lenni; egy adag koffein nagyjából négy-öt óra alatt ürül ki teljesen a szervezetből, ami azt jelenti, hogy a délután elfogyasztott kávék ronthatják az alvás minőségét (és újabb álmatlansági epizódhoz vezethetnek).

A kora reggeli órák átvészeléséhez próbáljunk meg kimenni a napfényre (mármint, ha süt a nap), végezni némi testmozgást, és persze enni pár falatot. Egy tisztességes adag szénhidrát, fehérje és zsír stabilizálja a vércukorszintet és esélyt ad a továbbiakra. Később aztán bátran jöhet egy fekete.

A kávé a világ kedvenc itala, így nem csoda, hogy szinte minden országnak megvannak a maguk kávéfőzési szokásai, melyeket a kultúra és a hagyományok itatnak át. Összegyűjtöttünk tíz olyan országot, amelynek kávézási rituáléja és fantasztikus kávés italai autentikus élményt kínálnak.

(Forrás: InsideHook, fotók: Getty Images, Unsplash)

kávé | reggeli | időpont | fogyasztás | koffein

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom