Egy alvás szempontjából borzalmasan végződött, forgolódásokkal, bárányszámolással és hánykolódásokkal teli éjszaka utáni reggelen rendszerint azonnal egy erős kávé kell ahhoz, hogy legalább kicsit hasonlítsunk egy igazi emberre. De vajon tényleg ez a legjobb időpont a kávézásra?
Bármennyire is természetesek tűnik, valójában csak rontunk a helyzeten. A reggeli koffeinlöket ugyanis nem a legjobb ötlet a nap beröffentéséhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne igyunk kávét a nap folyamán, csak azt, hogy előbb adjunk magunknak egy esélyt arra, hogy felébredjünk – bármennyire is lehetetlennek tűnik a feladat.
A „kávé időzítése” azt sugallja, hogy a koffeinfogyasztás néhány órával felkelés után ideális.
Például egy reggel fél hetes szemkipattanás után az első kávé vagy eszpresszó úgy fél tíz körül érkezzen, bár a legjobb igazából fél tizenkettő lenne.
Az elsődleges stresszhormonunknak számító kortizol a kora reggeli órákban éri el „teljesítőképessége” csúcspontját; elősegíti az ébrenlétet, és megadja azt a lökést, amire szükségünk van a felkeléshez. Onnantól kezdve a nap folyamán folyamatosan csökken hatása, míg éjfélkor el nem éri a legalacsonyabb szintjét.
Vagyis, a kora reggeli időszak az, amikor a legkevésbé van szükség koffeinre.
Még abban az esetben is felpörögnek a hormonok, ha az előző éjszakai alvás pocsékra sikeredett. A kulcs az, hogy addig érdemes meglovagolni a természetes lökést, ameddig csak lehet, majd olyan időpontban fogyasztani a koffeint, ami segít átvészelni a délutáni holtpontot.
Természetesen óvatosnak kell lenni; egy adag koffein nagyjából négy-öt óra alatt ürül ki teljesen a szervezetből, ami azt jelenti, hogy a délután elfogyasztott kávék ronthatják az alvás minőségét (és újabb álmatlansági epizódhoz vezethetnek).
A kora reggeli órák átvészeléséhez próbáljunk meg kimenni a napfényre (mármint, ha süt a nap), végezni némi testmozgást, és persze enni pár falatot. Egy tisztességes adag szénhidrát, fehérje és zsír stabilizálja a vércukorszintet és esélyt ad a továbbiakra. Később aztán bátran jöhet egy fekete.
A kávé a világ kedvenc itala, így nem csoda, hogy szinte minden országnak megvannak a maguk kávéfőzési szokásai, melyeket a kultúra és a hagyományok itatnak át. Összegyűjtöttünk tíz olyan országot, amelynek kávézási rituáléja és fantasztikus kávés italai autentikus élményt kínálnak.
(Forrás: InsideHook, fotók: Getty Images, Unsplash)
időpont | hatás | fogyasztás | koffein | kávé | reggeli
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!